Badaniom krajowym poddano w sumie 1384 partie produktów. 80 takich partii zostało przebadanych laboratoryjnie i 15 z nich zakwestionowano.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów podaje przykłady nieprawidłowości
- Ciasta i ciastka miały niewłaściwą strukturę, były gumowate, zawierały strzępki pleśni, zawierały niezadeklarowane w składzie barwniki,
- produkty nie były prawidłowo oznakowane. Konsument nie pozna składu wielu z nich, podstawowych informacji permanentnie brakuje, czasami nawet nazwy!
- wykryto konserwanty, których nie podawano w składzie,
- faktyczna ilość cukru nie zgadzała się z tą, podaną na produktach,
- "zakup kontrolowany" wykazał próby oszustwa na cenach. Pracownicy sprzedawali towar po zawyżonych cenach - produkty na wagę powinny być sprzedawane według wagi netto.
Jak sytuacja wygląda na Opolszczyźnie?
Sprawdziliśmy w rozmowie z Wojewódzkim Inspektoratem Inspekcji Handlowej z Opola.
Na terenie całego województwa przeprowadziliśmy łącznie 10 kontroli w placówkach handlowych o różnych profilach. Skontrolowano w sumie 51 partii artykułów żywnościowych. Z tych 51 partii, zakwestionowano 23. To 45 proc. podważonych partii. Z tych 23, 5 przebadano w laboratorium.
Polecany artykuł:
Błędy, które wykryto na terenie województwa w większości pokrywają się z danymi krajowymi. Nieprawidłowości wykryto w rybach, bakaliach pieczywie i ciastkach.
Opolanie, uważajcie na te produkty
Ryby: zakwestionowano 5 partii, stwierdzono m.in. niewłaściwe cechy organoleptyczne (np. zapach), brak oznaczeń handlowych, brak informacji o alergenach, niespójność składu z opisem produktu, brak nazwy czy nazwiska producenta - zrządzono karę finansową.
Bakalie: W 2 przedsiębiorstwach stwierdzono obecność substancji konserwujących, które nie były wymienione na etykietach produktu, chodziło o suszone morele - zarządzono karę finansową.
Pieczywo luzem: stwierdzono brak informacji o nazwie, oraz masie produktu, czy obecnych alergenach - zarządzono karę finansową.
Ciastka: stwierdzono brak nazwy, czy nazwiska producenta - zarządzono sankcje finansowe
UOKiK podaje podstawowe zasady takiego handlu, których przedsiębiorcy muszą przestrzegać:
- Produkty na wagę powinny być sprzedawane według wagi netto – zwróć uwagę, czy nie dopłacasz za wagę opakowania,
- Masz prawo wiedzieć, jaki jest skład produktu – powinien on być dostępny w miejscu sprzedaży, np. na wywieszce lub w katalogu wyłożonym w sklepie,
- Masz prawo wiedzieć, kto jest producentem i jaki jest jego adres,
- W przypadku produktów rybnych glazurowanych sprzedawanych na wagę, w miejscu sprzedaży musi być podana procentowa zawartość glazury,
- W przypadku pieczywa musi być podana masa jednostkowa, wykaz składników wraz z alergenami,
- Wodę dodaną jako składnik należy obowiązkowo podać, w składzie pieczywa, jeżeli jej ilość przekracza 5 proc. masy gotowego produktu,
- Jeśli pieczywo jest produkowane z ciasta głęboko mrożonego, taka informacja powinna się również znaleźć w miejscu sprzedaży,
- Poszczególne składniki składnika złożonego muszą być również wymienione w składzie pieczywa,
- Jeśli dany składnik występuje w nazwie produktu lub jest na etykiecie podkreślony słownie lub graficznie, należy podać jego zawartość (np. chleb żytni z żurawiną 5%),
- Jeśli widzisz nieprawidłowości w sklepie, skontaktuj się z najbliższym Wojewódzkim Inspektoratem Inspekcji Handlowej.
Z Powiatowym Rzecznikiem Praw Konsumentów można skontaktować się pod numerem 77 541 51 01