Amerykanie wyróżnili polskie potrawy. Te przysmaki trzeba spróbować
CNN zaprezentował listę polskich potraw, które warto spróbować będąc w naszym kraju. Wyróżnionych zostało 15 specjałów. Każdy z nas zna ich smak, a Amerykanie marzą, aby ich spróbować.
Żurek
Żurek to perfekcyjny polski posiłek. Traktowany jest jak narodowy skarb kulinarny. Istnieje wiele regionalnych odmian tego dania, ale zwykle podaje się go z jajkiem na twardo.
więcej...
foto: By Radosław Drożdżewski (User:Zwiadowca21) - Praca własna, CC BY-SA 3.0
Flaki
Nazwa nie brzmi zbyt apetycznie, ale ma duże znaczenie dla Polski. Zupa ta jest popularna w kraju od XIV wieku i była ulubionym daniem króla Władysława Jagiełły.
więcej...
foto: Alina Zienowicz Ala z, CC BY-SA 3.0
Bigos
Jedna z najbardziej ulubionych przez Polaków potraw. To połączenie trzech składników: kapusty kiszonej, mięsa i świeżej kapusty. CNN podkreśla, że im więcej używa się różnego rodzaju mięsa, tym mocniejszy smak bigosu.
więcej...
foto: pixabay.com - zdjęcie poglądowe
Pierogi
Pierogi to jedno z najbardziej znanych dań w Polsce. CNN podkreśla, że po skosztowaniu jednego każdy czuje ochotę na więcej.
więcej...
foto: pixabay.com - zdjęcie poglądowe
Czernina
Ta zupa kojarzy się z Polską. Przygotowywana jest z kaczej krwi i mieszanki cukru oraz octu. CNN opowiada, że jeszcze kilka wieków temu podawano ją mężczyźnie, który prosił o rękę córki. Oznaczało to odmowę rodziców, aby poślubił kobietę.
więcej...
foto: MOs810, CC BY-SA 3.0
Tatar
Potrawa składa się głównie z surowej mielonej wołowiny, która połączona jest z cebulą i żółtkiem jaj. Pochodzi ona z Mongolii, ale do Polski przybyła w średniowieczu i Polacy pokochali tę potrawę.
więcej...
foto: pixabay.com - zdjęcie poglądowe
Kotlet schabowy
CNN porównał kotlet schabowy do sznycla wiedeńskiego. CNN podkreślił, że można go dostać w każdej polskiej restauracji.
więcej...
foto: Silar, CC BY-SA 3.0
Kluski śląskie
Pochodzą z województwa śląskiego i tam są najlepsze. Kluski śląskie to knedle ziemniaczane z dziurką w środku, którymi zajadają się nie tylko mieszkańcy woj. śląskiego, ale i całej Polski. Najlepiej smakują z piwem.
więcej...
foto: Ewkaa, CC BY-SA 4.0
Kaszanka
CNN podkreślił, że dania związane z krwią mają szczególne miejsce w polskiej kuchni. Tak jest właśnie w przypadku kaszanki, czyli kiełbasy, która jest ciekawie przygotowana.
więcej...
foto: pixabay.com - zdjęcie poglądowe
Racuchy
Jedną z najbardziej słodkich potraw w Polsce są racuchy, które są krewnymi naleśników. Tak charakteryzuje tę potrawę CNN. Amerykańscy dziennikarze podkreślają, że trudno je znaleźć w restauracjach, bowiem to dane typowo domowe.
więcej...
foto: Pilecka, CC BY-SA 3.0
Placki ziemniaczane
Zdaniem CNN tysiące polskich rodzin polegało na plackach ziemniaczanych, gdy nie było chleba.
więcej...
foto: pixabay.com - zdjęcie poglądowe
Rogale świętomarcińskie
Danie typowe dla Poznania, które w 2008 roku Unia Europejska wpisała do rejestru chronionych tradycyjnych specjałów. Niewiele cukierni ma prawo, aby go produkować.
więcej...
foto: MOs810, CC BY-SA 3.0
Pierniki toruńskie
CNN podkreśla, że zapach świeżo upieczonych pierników najlepiej czuć w Toruniu. To właśnie tam wytwarzane są od setek lat najlepsze pierniki.
więcej...
foto: pixabay.com - zdjęcie poglądowe
Makowiec
Makowiec to popularne polskie ciasto, które można znaleźć w każdej polskiej piekarni i kawiarni. Szczególnie popularne jest w okresie wielkanocnym i bożonarodzeniowym.
więcej...
foto: pixabay.com - zdjęcie poglądowe
Oscypek
Tworzony jest wyłącznie w Tatrach. To odmiana sera wędzonego z solonego mleka owczego. Ser ten można spotkać jednak w każdym zakątku kraju, ale najlepiej smakuje w Zakopanem.