To ma być nowa tradycja. "Gęsina na imieninach" promuje mięso gęsie i przy okazji bawi poznaniaków. Na Starym Rynku ustawiono więc wielki kocioł,
w którym przygotowano mnóstwo zupy z gęsiny i częstowano nią przybyłych.
- Imieniny Świętego Marcina trzeba zakończyć gęsiną. Na pewno będzie smacznie, bardzo smacznie - zapewniał nas naczelny gęsi kucharz, który ogromną chochlą mieszał w potężnym garze z gorącą zupą z gęsiny.
Oprócz poczęstunku gęsiną były też warsztaty kulinarne, strefa plastyczna dla dzieci, a także gęsia parada. "Gęsina na imieninach" to pomysł Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Współorganizatorami akcji są: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy w Poznaniu.