Kocioł z zupą z gęsiny w przygotowaniu

i

Autor: Mariusz Mastalerek Kocioł z zupą z gęsiny w przygotowaniu

Gęsina - wielkie gotowanie na Starym Rynku

2017-11-12 11:30

Rogale, rogalami, ale na imieninach Świętego Marcina nie brakowało też gęsiny. ​Chodziło o promocję gęsiego mięsa i jego przetworów.

To ma być nowa tradycja. "Gęsina na imieninach" promuje mięso gęsie i przy okazji bawi poznaniaków. Na Starym Rynku ustawiono więc wielki kocioł,
w którym przygotowano mnóstwo zupy z gęsiny i częstowano nią przybyłych.

- Imieniny Świętego Marcina trzeba zakończyć gęsiną. Na pewno będzie smacznie, bardzo smacznie - zapewniał nas naczelny gęsi kucharz, który ogromną chochlą mieszał w potężnym garze z gorącą zupą z gęsiny.

Oprócz poczęstunku gęsiną były też warsztaty kulinarne, strefa plastyczna dla dzieci, a także gęsia parada. "Gęsina na imieninach" to pomysł Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Współorganizatorami akcji są: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu oraz Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy w Poznaniu.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają