Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonelli w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek (kurnik K-16). Chodzi o jaja w wytłaczankach po 6, 10 lub 30 sztuk z oznaczeniem na skorupce - 1PL 30261302 W-WYBIEG
Uwaga! Wszystkie zostały wycofane ze sprzedaży.
Numery partii/ daty minimalnej trwałości:
nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020
nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020
nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020
nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020
nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020
nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020
nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020
nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020
nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020
nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020
nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020
nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020
nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020
nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020
nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020
nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020
nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020
nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020
nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020
Producentem jest Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki, który oświadczył już, że wszystkie ww. partie jaj zostały wycofane z obrotu, a stado z kurnika K-16 zostało poddane ubojowi sanitarnemu. GIS jednak apeluje, by nie spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.