Ponad 140 wystawców od 13 do 16 sierpnia będzie stacjonowało na Starym Rynku w ramach Festiwalu Dobrego Smaku. Pojawią się przysmaki regionalne jak sery, więdliny, pieczywo czy miód lecz nie zabraknie także zagranicznych importerów. Przywiozą oni do stolicy Wielkopolski grecką chałwę czy włoskie oliwy.
Jarmark Dobrego Smaku w Poznaniu
Głównym punktem imprezy będzie Jarmark Dobrego Smaku na Starym Rynku. To właśnie tam swoje kramy rozłożą wystawcy. Poznaniacy oraz turyści będą mogli skosztować i zakupić wysokiej jakości produkty. Powrócimy do korzeni i najlepszych przepisów, jednak spojrzymy także w kulinarną przyszłość.
Posłuchaj, co powiedział Radiu ESKA Wojciech Lewandowski, producent festiwalu:
Impreza ma na celu także promocję zdrowej żywności. Organizatorzy chcą zachęcić uczestników, aby uważniej przyglądali się temu, co kładą na swoje talerze. Warto postawić na produkty o wysokiej jakości od lokalnych producentów. Posłuchaj, jak komentuje zdrowe żywienie gość specjalny festiwalu, Grzegorz Łapanowski:
Robert Makłowicz i najlepsi poznańscy kucharze
Prawdziwą gratką dla wszystkich smakoszy będą z pewnością warsztaty oraz kulinarne prezentacje, prowadzone przez szefów kuchni i historyków. Wśród festiwalowych gości zobaczymy Roberta Makłowicza, Pawła Lorocha oraz Piotra Bikont. Słynni kucharze zdradzą nieco tajemnic prosto ze swoich kuchni.
Celebracją festiwalu będzie kolacja poznańskich szefów kuchni, którzy przygotują "przyjęcie chrzcielne" Mieszka I, używając jedynie produktów dostępnych na terenie wielkopolski w drugiej połowie X wieku!
Wybieracie się na Festiwal Dobrego Smaku? Czekamy na Wasze relacje oraz zdjęcia!
Materiał audio przygotował reporter Radia ESKA, Kuba Krzyżański.