Spis treści
- Przepisy na rogale świętomarcińskie
- Skład rogali świętomarcińskich. Te składniki nadają im wyjątkowości
- Jak zrobić rogale świętomarcińskie?
- Rogale świętomarcińskie. Przepis krok po krok
Przepisy na rogale świętomarcińskie
11 listopada obchodzimy m.in. Dzień Świętego Marcina. Owa data jest w szczególności ważna dla poznaniaków, którzy tego dnia zajadają się rogalami świętomarcińskimi. To wyjątkowa tradycja, która funkcjonuje w Wielkopolsce od lat i cieszy się niesłabnącą popularnością.
Co ciekawe, w tym regionie Polski krąży legenda na temat powstania wypieków, a jeśli jesteście jej ciekawi, więcej informacji znajdziecie tutaj: Rogale świętomarcińskie Poznań. Gdzie kupić słodkie przekąski?
Jak jednak powstają poznańskie przysmaki i co sprawia, że ich smak jest tak idealny? Sekretem - jak się okazuje - jest skład!
Skład rogali świętomarcińskich. Te składniki nadają im wyjątkowości
Skład rogali świętomarcińskich jest dość bogaty, lecz prawdopodobnie nie spodoba się osobom trzymającym dietę. Okazuje się bowiem, że w jednym rogaliku znajdziemy ogromną ilość tłuszczów i węglowodanów.
Co ważne na ogół skład oryginalnych rogali świętomarcińskich jest ściśle określony, lecz oczywiście nie każdy producent się ich trzyma. Właśnie dlatego zawsze warto zakupić przekąskę tego typu od certyfikowanych sprzedawców z Wielkopolski. Na co w szczególności zwracać uwagę? Co powinno znajdować się w składzie rogali świętomarcińskich? Oto lista:
- jaja
- mąka pszenna
- drożdże
- mleko
- cukier
- margaryna
- okruchy ciasta biszkoptowego
- biały mak
- rodzynki
- orzechy
- kandyzowane owoce lub w syropie
- aromat migdałowy.
Jak zrobić rogale świętomarcińskie?
Domowe rogale świętomarcińskie nie są wyzwaniem, a z przepisem powinien poradzić sobie każdy, nawet osoby początkujące w kuchni. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bowiem jest to przysmak, który potrzebuje sporo czasu. Poniżej prezentujemy składniki na ciasto oraz na nadzienie.
Ciasto:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 225 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 300 g białego maku
- 100 g masy marcepanowej
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g blanszowanych migdałów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 pokruszone biszkopty.
Rogale świętomarcińskie. Przepis krok po krok
CIASTO:
- Drożdże rozpuść w mleku, a następnie dodaj jajko i wanilię. Całość dokładnie wymieszaj.
- W misce połącz ze sobą mąkę, cukier oraz sól. Następnie dodaj dwie czubate łyżki miękkiego masła i drożdżowy rozczyn - wymieszaj.
- Kolejny krok to przełożenie ciasta na blat i zagniatanie go, aż będzie idealnie gładkie.
- Przykryj folią ciasto i wstaw na godzinę do lodówki.
- Następna część to roztopienie pozostałego masła.
- Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj roztopionym masłem, zostawiając półcentymetrowy margines z każdej strony.
- Włóż ciasto ponownie do lodówki na godzinę lub na całą noc.
- Gdy ciasto jest w lodówce, przygotuj nadzienie.
NADZIENIE:
- Biały mak i orzechy należy sparzyć, zalewając wrzątkiem i po 15 minutach odcedzić. Następnie wystarczy zmielić je dwukrotnie w maszynce wraz z migdałami.
- Teraz masę marcepanową trzeba rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodaj mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszaj i powoli dodaj śmietanę.
- Po godzinie lub po całej nocy ciasto wyjmij z lodówki, podziel na pół i rozwałkuj na dwa prostokąty.
- Z każdego prostokąta wytnij po 6 trójkątów, na których rozsmaruj masę makową.
- Ciasto z masą zwijaj od dłuższego brzegu ku wierzchołkowi trójkąta.
- Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.