Rogale Świętomarcińskie w Lidlu

i

Autor: materiały prasowe Lidl

Dzień Świętego Marcina 2024

Jak zrobić rogale świętomarcińskie? Przepis na poznański przysmak krok po kroku!

2024-11-11 5:23

Rogale świętomarcińskie to dobrze znany tradycyjny przysmak jadany w szczególności 11 listopada na terenie Wielkopolski. Słodka bułeczka z nadzieniem z białego maku, bakalii i orzechów to symbol święta ku czci św. Marcina. Jak jednak wykonać taki wypiek w domu? Okazuje się, że przygotowanie jest dziecinnie proste!

Spis treści

  1. Przepisy na rogale świętomarcińskie
  2. Skład rogali świętomarcińskich. Te składniki nadają im wyjątkowości
  3. Jak zrobić rogale świętomarcińskie?
  4. Rogale świętomarcińskie. Przepis krok po krok

Przepisy na rogale świętomarcińskie

11 listopada obchodzimy m.in. Dzień Świętego Marcina. Owa data jest w szczególności ważna dla poznaniaków, którzy tego dnia zajadają się rogalami świętomarcińskimi. To wyjątkowa tradycja, która funkcjonuje w Wielkopolsce od lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. 

Co ciekawe, w tym regionie Polski krąży legenda na temat powstania wypieków, a jeśli jesteście jej ciekawi, więcej informacji znajdziecie tutaj: Rogale świętomarcińskie Poznań. Gdzie kupić słodkie przekąski?

Jak jednak powstają poznańskie przysmaki i co sprawia, że ich smak jest tak idealny? Sekretem - jak się okazuje - jest skład!

Skład rogali świętomarcińskich. Te składniki nadają im wyjątkowości

Skład rogali świętomarcińskich jest dość bogaty, lecz prawdopodobnie nie spodoba się osobom trzymającym dietę. Okazuje się bowiem, że w jednym rogaliku znajdziemy ogromną ilość tłuszczów i węglowodanów.

Co ważne na ogół skład oryginalnych rogali świętomarcińskich jest ściśle określony, lecz oczywiście nie każdy producent się ich trzyma. Właśnie dlatego zawsze warto zakupić przekąskę tego typu od certyfikowanych sprzedawców z Wielkopolski. Na co w szczególności zwracać uwagę? Co powinno znajdować się w składzie rogali świętomarcińskich? Oto lista:

  • jaja
  • mąka pszenna
  • drożdże
  • mleko
  • cukier
  • margaryna
  • okruchy ciasta biszkoptowego
  • biały mak
  • rodzynki
  • orzechy
  • kandyzowane owoce lub w syropie
  • aromat migdałowy.

Jak zrobić rogale świętomarcińskie?

Domowe rogale świętomarcińskie nie są wyzwaniem, a z przepisem powinien poradzić sobie każdy, nawet osoby początkujące w kuchni. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bowiem jest to przysmak, który potrzebuje sporo czasu. Poniżej prezentujemy składniki na ciasto oraz na nadzienie.

Ciasto:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g blanszowanych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 pokruszone biszkopty.

Rogale świętomarcińskie. Przepis krok po krok

CIASTO:

  1. Drożdże rozpuść w mleku, a następnie dodaj jajko i wanilię. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. W misce połącz ze sobą mąkę, cukier oraz sól. Następnie dodaj dwie czubate łyżki miękkiego masła i drożdżowy rozczyn - wymieszaj.
  3. Kolejny krok to przełożenie ciasta na blat i zagniatanie go, aż będzie idealnie gładkie. 
  4. Przykryj folią ciasto i wstaw na godzinę do lodówki.
  5. Następna część to roztopienie pozostałego masła. 
  6. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj roztopionym masłem, zostawiając półcentymetrowy margines z każdej strony.
  7. Włóż ciasto ponownie do lodówki na godzinę lub na całą noc.
  8. Gdy ciasto jest w lodówce, przygotuj nadzienie.

NADZIENIE:

  1. Biały mak i orzechy należy sparzyć, zalewając wrzątkiem i po 15 minutach odcedzić. Następnie wystarczy zmielić je dwukrotnie w maszynce wraz z migdałami.
  2. Teraz masę marcepanową trzeba rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodaj mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszaj i powoli dodaj śmietanę.
  3. Po godzinie lub po całej nocy ciasto wyjmij z lodówki, podziel na pół i rozwałkuj na dwa prostokąty.
  4. Z każdego prostokąta wytnij po 6 trójkątów, na których rozsmaruj masę makową. 
  5. Ciasto z masą zwijaj od dłuższego brzegu ku wierzchołkowi trójkąta.
  6. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. 
Jak powstają rzeszowskie rogale św. Marcina?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki