Polecany artykuł:
Kulinarne zmagania będzie oceniać jury z uznanymi szefami kuchni, Jerzym Pasikowskim i Adamem Dmyterko na czele. Gościem specjalnym oraz przewodniczącą jury VIP została natomiast Ewa Wachowicz. Gospodarzem i współorganizatorem mistrzostw, jak co roku jest czterogwiazdkowy Hotel Atut usytuowany w miejscowości Licheń Stary nad Jeziorem Licheńskim. Region słynie z hodowli jesiotra oraz wysokogatunkowego kawioru, który jest dystrybuowany do renomowanych restauracji na całym świecie.
- W rywalizacji wezmą udział wyselekcjonowane, dwuosobowe zespoły, które przygotują królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej. O poziom konkursu jesteśmy spokojni. Ocenie jury będą podlegać nie tylko smak czy sposób podania potrawy, ale również jakość pracy, czystość stanowiska, wykorzystanie czasu i składników – mówi Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra.
Jesiotr to ryba znana w tradycji tego regionu od stuleci! Teraz wraca na nasze talerze w odświeżonej nowoczesnej postaci.
- Jestem zwolenniczką przenoszenia tradycji na talerze, ale w nowoczesnym wydaniu. Uczestnicy konkursu niejednokrotnie zaskakiwali mnie nieszablonowymi pomysłami na skomponowanie dań z jesiotrem i kawiorem. Bycie jurorem podczas mistrzostw to dla mnie niezwykle inspirujące doświadczenie, dlatego już po raz kolejny przyjęłam zaproszenie od Hotelu Atut – przyznała Ewa Wachowicz, gość specjalny wydarzenia oraz przewodniczący jury VIP.
Drużyny zakwalifikowane do konkursu powinny, poza jak najlepszym smakiem swoich potraw, zadbać o to, aby dania prezentowały się perfekcyjnie. Atutem bez wątpienia będą także elementy widowiskowe podczas gotowania. Każda dwuosobowa ekipa będzie musiała wykonać potrawę w formie dania głównego oraz przystawki dla siedmiu osób.
Mistrzostwa już 10 marca!
>> "Niebezpieczne" słodycze w popularnym sklepie! Właśnie zostały wycofane ze sprzedaży