Na początku listopada rozpoczęto spuszczanie wody z Malty do Warty. To konieczne dla utrzymania właściwej jakości wody w tym sztucznym zbiorniku, na którym są organizowane zawody wioślarskie i kajakarskie najwyższej rangi. Wodę z Malty spuszcza się co cztery lata, aby oczyścić dno ze śmieci oraz dokonać przeglądu technicznego urządzeń obsługujących tory wioślarskie.
- Wywieziono ponad 20 ton śmieci, wycięto 26 ton trzciny, wywieziono około 2500 ton namułów, a także odłowiono 19 ton ryb. Udało się również wzmocnić brzegi jeziora i wykonać przegląd urządzeń torowych – podsumowuje przeprowadzone prace Błażej Daracz, rzecznik prasowy Poznańskich Ośrodków Sportu i Rekreacji.
We wtorek po czterech miesiącach rozpoczęto rozpoczęto ponowne napełnianie niecki Malty wodą w wyniku spiętrzania Cybiny poprzez przymknięcie przegród na jazie. Napełnienie całego zbiornika ma potrwać od czterech do sześciu tygodni.
- Obiekt musi być gotowy na 8 kwietnia, kiedy Poznań będzie gospodarzem regat otwarcia sezonu w kajakarstwie – wyjaśnia Daracz.
Zobacz zdjęcia w poniższej galerii: