To dobra wiadomość dla wszystkich wegetarian i wegan! Do pracy ruszają badacze, którzy z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju otrzymali 1,5 miliona złotych grantu. Cel mają określony jasno i precyzyjnie - chcą stworzyć technologię produkcji alternatywnych dla mięsa produktów m.in. z ziemniaka. Technologie wstępne zostały już opracowane. - Roślinożercom brakuje dobrej kiełbasy, burgera i gyrosu. Nasz produkt będzie smakowo przypominał mięso, a jakby tego było mało będzie miało taką samą strukturę i wartości odżywcze - mówi dr Przemysław Kowalczewski.
CZYTAJ: Fakty i mity o wegetarianizmie
Bazą białkową będzie m.in. sok z ziemniaka. Znajdzie się tam też białko łubinowe oraz dodatki grzybowe, ale nie będzie ani grama soi. - Zależy nam i na smaku i na jakości tych produktów - podkreśla Kowalczewski. Kiedy możemy spodziewać się nowych produktów na naszych stołach? Niestety niezbyt szybko... Badania na pewno potrwają trzy lata.
Polecany artykuł: