Tak prezentują się chińskie pierożki robione na parze

i

Autor: fot. Iza Mazurek/ Cho na foty Tak prezentują się chińskie pierożki robione na parze

Poznań: Szał na chińskie pierożki dim sum. Nowa pozycja w miejskim menu! [ZDJĘCIA]

2015-08-25 13:23

Na kulinarnej mapie Poznania wciąż pojawiają się nowe i coraz ciekawsze punkty. Ostatnio na ul. Ratajczaka otwarto Para Bar. Możemy skosztować tam chińskich pierożków dim sum. Zasmakują one przede wszystkim wielbicielom zdrowej żywności.

Pierogarni w Poznaniu nie brakuje - mieszkańcy i turyści z chęcią zajadają się tym tradycyjnym daniem. Teraz możemy również skosztować ich w zupełnie nowej i egzotycznej odsłonie. Chińskie pierożki dim sum to lekka i dietetyczna propozycja, dla wielbicieli azjatyckich smaków. Znajdziemy je w nowo otwartym Para Barze.

- Pierogi to potrawa, która łączy ludzi z całego świata. Można je przyrządzić na różne sposoby. Naszym sposobem jest para wodna - czytamy na głównej stornie baru.
Para Bar wystartował 21 sierpnia przy ul. Ratajczaka. Od razu okazał się sukcesem - poznaniacy tłumnie zjawili się dnia pierwszego, ale również i w kolejne. Pracownicy nie nadążają w lepieniu pierożków.

- Nie nadążamy z produkcją pierożków, dlatego jutro zamknięte. Nie spodziewaliśmy się, że wzbudzą tak ogromne zainteresowanie - napisali na swojej stronie na Facebooku.

Pierożki dostępne są z różnymi nadzieniami - krewetki, szpinak, tofu, wieprzowina, wołowina... Te oraz wiele innych składników może znaleźć się w cieście. Dodatkowo możemy dobrać do tego sałatki - np. algi morskie czy ogórek z chilli.

Zobacz zdjęcia z otwarcia:

Menu Para Bar to pierożki chińskie z różnymi nadzieniami - od tofu po krewetki

i

Autor: fot. Iza Mazurek/ Cho na foty Menu Para Bar to pierożki chińskie z różnymi nadzieniami - od tofu po krewetki
Na otwarciu było tłoczno - przed jak i w barze!

i

Autor: fot. Iza Mazurek/ Cho na foty Na otwarciu było tłoczno - przed jak i w barze!
Obsługa dorzucała do pierożków algi morskie czy zielonego ogórka z chilli

i

Autor: fot. Iza Mazurek/ Cho na foty Obsługa dorzucała do pierożków algi morskie czy zielonego ogórka z chilli

Próbowaliście już pierożków dim sum, a może wolicie ich tradycyjną wersję? Jakie nowe miejsca na kulinarnej mapie Poznania polecacie? Komentujcie!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki