Wojewoda Łukasz Mikołajczyk stanowczo zaznaczył, że wirus ptasiej grypy nie jest niebezpieczny dla ludzi. - Do tej pory nie notowano przeniesienia infekcji na człowieka. Człowiek, nie zachowując odpowiednich środków bezpieczeństwa, może jedynie przenosić wirusa grypy ptaków na butach, odzieży czy nawet rękach - przekazuje w swoim komunikacie.
Wojewoda podkreśla, że jeśli chcemy zminimalizować ryzyko przeniesienia wirusa to musimy przestrzegać podstawowe zasady higieny oraz bioasekuracji przy obsługiwaniu drobiu, tj.:
- unikać kontaktu z ptakami - pamiętajmy, że zarazić się można nawet poprzez dotknięcie piór chorego ptaka, zachowujmy czujność podczas spacerów w parkach;
- w kontakcie z ptakami (np. w gospodarstwach, gdzie hodowany jest drób) należy używać jednorazowych rękawiczek;
- myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym;
- ptasie jaja i mięso drobiowe należy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie miały styczności z inną żywnością;
- unikać spożywania surowego jajka;
- myć dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze);
- pamiętać, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy;
- spożywać mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 st. C (wirus ptasiej grypy w tej temperaturze ginie);
- zadbać o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania lub karmienia;
- nie dotykać padłych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków;
- nie karmić dzikich ptaków prosto z ręki, a także nie dopuszczać, by siadały one na rękach lub ramionach.
Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, że przedstawiciele Państwowej Inspekcji Sanitarnej w województwie wielkopolskim prowadzą w dalszym ciągu wzmożony nadzór nad sprzedażą mięsa drobiowego i produktów z nich wytworzonych w sklepach, na targowiskach oraz miejscach żywienia ludzi. Podczas kontroli sanitarnych zwracają oni również szczególną uwagę na pochodzenie, identyfikowalność i legalność ww. produktów mięsnych.
Warto pamiętać także o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko grypie sezonowej przed sezonem grypowym lub w jego trakcie, co zminimalizuje ryzyko zakażenia się wirusami grypy i uchroni przed wystąpieniem powikłań choroby.
Polecany artykuł:
Ptasia grypa w Wielkopolsce
Do tej pory w Wielkopolsce odnotowano dwa poważne ogniska ptasiej grypy. Pierwszy przypadek dotyczył hodowli w miejscowości Topoli Osiedle (pow. ostrowski). Zagazowano tam 65 tysięcy kur. Drugi przypadek miał miejsce w Ostrowie Wlkp. i Słabrownicach. Łącznie padło tam 30 tysięcy kaczek.