Rogale Świętomarcińskie. Gdzie kupić rogale z certyfikatem?
Od kilku dni w sklepach, cukierniach i na stoiskach w galeriach można kupić Rogale Świętomarcińskie. W ostatnich dniach przyznano certyfikaty, które pozwalają piekarniom i cukierniom produkować oryginalne rogale świętomarcińskie. W Poznaniu i Wielkopolsce takim zaświadczeniem w dniu Św. Marcina będzie mogło pochwalić się ponad 90 wytwórców. Należy pamiętać, że certyfikowany rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Wyróżnia go kształt (ciasto zawijane w podkowę) i nadające mu charakterystycznego smaku składniki - m.in. ciasto półfrancuskie, biały mak, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce i aromat migdałowy. Waga smakołyku powinna mieścić się w przedziale 150-250 gramów.
W dniu Św. Marcina w Wielkopolsce działać ma 94 producentów wytwarzających oryginalnego rogala (91 firm posiada już odpowiedni dokument, 3 są jeszcze poddawane procedurze certyfikacji). Poniżej prezentujemy listę przygotowaną przez e Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
Rogal świętomarciński jest jednym z symboli Poznania. W świadomości mieszkańców i turystów wyrób ten związany jest z obchodami dnia Św. Marcina przypadającymi na 11 listopada. Według jednej z legend prekursorem wypieku rogala był poznański cukiernik Józef Melzer, który namówił swego pracodawcę do rozdania rogali ubogim. Na ten pomysł Melzer wpaść miał w 1891 roku pod wpływem kazania proboszcza parafii Św. Marcina ks. Jana Lewickiego. Ksiądz zachęcał, by uczcić święto jakimś uczynkiem miłosierdzia skierowanym do niezamożnych mieszkańców Poznania.