Pszenny, razowy lub żytni - mowa oczywiście o chlebie. Kto nie lubi świeżych wypieków? Chyba ciężko znaleźć taką osobę. Dlatego 17. edycja Święta Chleba powinna cieszyć każdego! Na Starym Rynku będziemy mieli okazję skosztować wypieków z lokalnych piekarni. Ma być smacznie, ale także zdrowo.
Mamy ochotę na coś innego!
- Produkujemy pieczywo wzbogacone o różnego rodzaju ziarna czy robione z różnych mąk. Przyciągają one klienta, który ma ochotę spróbować czegoś nowego. Nie tylko tradycyjnego pieczywa ale coś, czego jeszcze nie jadł - mówi Piotr Złociński, jeden z piekarzy.
Święto Chleba ma promować przede wszystkim pieczywo zdrowe i wartościowe, wykonane z najlepszych składników. Takiego na pewno nie znajdziemy w hipermarketach, czy dyskontach.
Posłuchaj, co powiedział Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa w rozmowie z reporterem Radia ESKA, Kubą Krzyżańskim:
Święto Chleba w Poznaniu - program
17. edycja Święta Chleba rozpocznie się o godzinie 11. na Starym Rynku. O godzinie 12.15 - ceremonia otwarcia. Później czekają na nas koncerty - orkiestry dętej czy recitalu akordeonowego. W planach są także konkursy dla dzieci i dorosłych. Będziemy mogli pochwalić się swoją wiedzą o... cechu!
Cała impreza zakończy się krótko przed godziną 18. Wybieracie się spróbować wielkopolskich wypieków? Czekamy na Wasze relacje!