Przed nami finał V edycji programu Top Chef, w którym zmierzyli się najlepsi, zawodowi kucharze z całej Polski. Teraz została już tylko trójka, a wśród nich dwóch poznaniaków. Do ścisłego finału dostała się Sandra Kotowicz, Tomasz Purol - szef kuchni restauracji Blow Up Hall 5050 w Starym Browarze oraz Sergiusz Hieronimczak, szef kuchni restauracji Zagroda Bamberska przy ul. Kościelnej w Poznaniu.
Trójka finalistów powalczy o tytuł Top Chefa oraz nagrodę - 100 tysięcy złotych. Aby znaleźć się tak wysoko, kucharze musieli sprostać zadaniom postawionym przez jury programu, na czele którego stanął Wojciech Modest Amaro. Pokonali także najlepszych kucharzy z całej Polski.
Poznaniacy w odcinku, w którym rozstrzygnięto kto trafi do finału, popisali się swoimi talentami kulinarnymi. Tomasz Purol przygotował mrożone kwiaty oraz liście cukinii, czym ujął jury. Sergiusz Hieronimczak musiał powalczyć nieco dłużej - do finału dostał się dopiero po dogrywce.
O tym, kto zostanie zwycięzcą 5. edycji Top Chef Polska dowiemy się już za tydzień, 11 listopada! Trzymamy kciuki za kucharzy z Poznania.