Poznań może poszczycić się najlepszym kucharzem w Polsce! 33-letni Tomasz Purol, na co dzień szef kuchni w restauracji Blow Up Hall 5050 mieszącej się w Starym Browarze, został nowym Top Chefem. W finale pokonał Sandrę Kotowicz z Ełku oraz poznaniaka Sergiusza Hieronimczaka, szefa kuchni restauracji Zagroda Bamberska.
Polecany artykuł:
Uczestnicy, którzy dotarli do ostatniego etapu programu, musieli przygotować pięciodaniowe menu. Były przystawki, danie główne oraz deser. Tomasz Purol dał popis swoich kulinarnych umiejętności serwując m.in. dorsza z pudrem oliwkowym, puree ze szpinaku oraz kulką rakową i puree morelowym oraz mus czekoladowy z bezą, kawiorem ze ślimaka i sorbetem pomarańczowym.
Dania ujęły jury, na czele którego stoi sam Wojciech Modest Amaro szef kuchni restauracji Atelier Amaro, która jako pierwsza w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin.
Poznański szef kuchni zgarnął 100 tysięcy złotych i może tytułować się Top Chefem w Polsce! Dołączył do grona zwycięzców, wśród których jest Martin Gimeneza-Castro (I edycja), Sebastian Olma (II edycja), Marcin Przybysz (III edycja) i Katarzyna Daniłowicz (IV edycja).
Tomasz Purol na co dzień jest także zagorzałym kibicem Lecha Poznań. Wcześniej pracował w restauracji Concordia Design. Obecnie szefuje w Blow Up Hall 5050, uznanej za najlepszą restaurację hotelową w Polsce.