Na czym będą polegać mistrzostwa? Uczestnicy w nieco ponad cztery godziny będą musieli ugotować od 50 do 80 litrów grochówki. Organizator gwarantuje każdej kuchni polowej tak zwany pakiet startowy, czyli: groch, włoszczyznę, mięso, dwa rodzaje kiełbasy. Pozostałe składniki, czyli wędzonki czy też groch od własnego dostawcy, każda załoga przywozi swoje.
Gotowanie odbędzie się pod czujnym okiem jurorów, jednak przy ostatecznej ocenie będzie brany pod uwagę nie tylko smak zupy:
Polecany artykuł:
- Pierwszą kategorią, która podlega ocenie jest zgodność z recepturą podaną przez daną załogę. Kolejną, aspekt techniczny, czyli radzenie sobie z rąbaniem drewna, rozpaleniem ognia pod kotłem, sprawnością krojenia składników czy też po prostu utrzymaniem czystości na stanowisku – mówi w rozmowie z Radiem ESKA Maciej Murzyło z Kuchni Polowej Poznań.
Ekipy są dwu- lub maksymalnie trzyosobowe.
Najprawdopodobniej w zawodach weźmie też udział kilku kucharzy z poznańskich restauracji. Oni będą jednak oceniani w kategorii "amatorzy" – nie mają bowiem doświadczenia w gotowaniu na kuchni polowej.
Jednocześnie w ramach zawodów odbędzie się tez ustanawianie rekordu Guinnessa w liczbie gotujących grochówkę kuchni polowych. Będzie to możliwe jeśli w zawodach wystartuje minimum 10 kuchni.
Zgłoszenia do konkursy będą przyjmowane do 25 kwietnia. Natomiast same mistrzostwa w gotowaniu grochówki odbędą się w Poznaniu w piątek, 28 kwietnia, na parkingu przed Makro (Aleje Solidarności 51).
Szczegóły można monitorować na bieżąco na Facebooku.