Świeże grzyby: jak przechowywać? Co zrobić ze świeżych grzybów?

i

Autor: thinkstockphotos.com jak przechowywać świeże grzyby, co zrobić ze świeżych grzybów, przechowywanie świeżych  grzybów

QUIZ: Czy potrafisz rozpoznać grzyby? Tylko dla znawców

2018-09-12 6:00

Sezon grzybowy w pełni. Zanim jednak udasz się w poszukiwaniu tych darów lasu, sprawdź swoją wiedzę w naszym quizie. Przyjrzyj się uważnie fotografiom i wskaż, o jaki grzyb chodzi. Powodzenia!

Czy znasz się na grzybach?

Pytanie 1 z 10
Co to za grzyb?
Zdjęcie

To każdy grzybiarz powinien wiedzieć:

Zawsze zbieraj tylko dorosłe grzyby (ale nie stare!), które mają wykształcone wszystkie cechy charakterystyczne pozwalające rozpoznać gatunek. Zwracaj uwagę na szczegóły budowy (zabarwienie, pory lub blaszki, obecność pierścienia i pochwy). Porównaj znaleziony okaz z opisem w atlasie grzybów. Do koszyka wkładaj tylko całe grzyby, po samym kapeluszu lub trzonie nie ustalisz, czy masz do czynienia z grzybem jadalnym, czy z trującym. Nie zbieraj grzybów po ulewnych deszczach. Wtedy ściółka jest zbyt wilgotna, grzyby pleśnieją i szybciej się rozkładają. Są też bardziej podatne na atak insektów.

Każdy zbieracz powinien pamiętać o podstawowej zasadzie - wszystkie gatunki śmiertelnie trujące mają blaszki pod kapeluszem i wiele jadalnych sobowtórów. To właśnie wśród nich są trujące muchomory. I to wcale niekoniecznie te czerwone. Bardzo łatwo możesz np. pomylić muchomora sromotnikowego z kanią. Ostrożność musisz zachować również przy zbieraniu kurek i gąsek, które łatwo pomylić z trującymi lisówkami pomarańczowymi.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki