Trujące i niebezpieczne grzyby w Polsce
Trujące i niebezpieczne grzyby w Polsce
Muchomor sromotnikowy (muchomor zielonawy)
Dla ludzi jest śmiertelnie trujący. Mimo, że ma łagodny smak, to już 30 gramów tego grzyba może być dawką śmiertelną. Toksyny w nim zawarte powodują nieodwracalne uszkodzenia wątroby, nerek i innych narządów wewnętrznych.
foto: Jerzy Opioła / Wikimedia.org
Muchomor jadowity
Podobnie jak muchomor sromotnikowy, jest śmiertelnie trujący. Posiada te same toksyczne związki co muchomor sromotnikowy, jednak jest rzadziej występującym gatunkiem. Bywa mylony z jadalnymi pieczarkami.
foto: Eric Steinert / Wikimedia.org
Muchomor plamisty
W Polsce bardzo pospolity. Zawiera toksyny działające na centralny układ nerwowy. Powoduje zaburzenia układu pokarmowego z wymiotami i biegunką, zaburzeniami wzroku, sennością, utratą przytomności, nawet śmiercią.
foto: Jerzy Opioła / Wikimedia.org
Muchomor czerwony
Bardzo charakterystyczny grzyb. Powoduje zatrucie z narkotycznymi zmianami świadomości (zaburzenie postrzegania, utrata poczucia czasu). Występują wymioty, biegunka, duszności, zmiana częstotliwości tętna.
foto: Onderwijsgek / Wikimedia.org
Muchomor narcyzowy
Dla człowieka trujący. Pierwsze objawy zatrucia występują 3 godziny po spożyciu. Skutkami są halucynacje, wymioty, biegunka, nadmierne pobudzenie i zaburzenie rytmu serca. Może występować śpiączka, a nawet śmierć.
foto: Ryane Snow / Wikimedia.org
Borowik szatański
Mimo, że w Polsce występuje rzadko, to nadal może być mylony przez mniej wprawnych grzybiarzy z jadalnymi gatunkami z rodziny borowikowatych. Borowik szatański powoduje poważne dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
foto: Bernypisa / Wikimedia.org
Goryczak żółciowy
Kolejny gatunek, na którym "przejechać" mogą się mniej uważni grzybiarze. Z pozoru wygląda jak jeden z jadalnych okazów. Co prawda nie jest trujący, jest jednak niejadalny. Jego bardzo gorzki smak zepsuje każdą potrawę.
foto: Jerzy Opioła / Wikimedia.org
Czubajka ostrołuskowata
Jej młode osobniki bywają bardzo podobne do jadalnej czubajki kani. Starsze owocniki czubajki ostrołuskowatej są jednak mniejsze. Jest to grzyb lekko trujący, jego spożycie wywołuje biegunkę i wymioty.
foto: Christine Braaten / Wikimedia.org
Gąska tygrysia
W naszym kraju nie jest popularny. Podobny do jadalnej gąski żółknącej. Po 2 godzinach od spożycia występują bóle brzucha z biegunką i wymiotami. W skrajnych przypadkach możliwa jest niewydolność układu krążenia i śmierć.
foto: Jerzy Opioła / Wikimedia.org
Lisówka pomarańczowa
Niektóre osobniki tego gatunku bywają bardzo podobne do pieprznika jadalnego. Lisówka pomarańczowa jest jednak niejadalna, a spożycie jej w większej ilości może wywołać dolegliwe problemy gastryczne.
foto: Jerzy Opioła / Wikimedia.org
Dzwonkówka trująca
W naszym kraju nie występuje bardzo często. Wywołuje zaburzenia pracy żołądka i jelit, wymioty i biegunkę. Pierwsze skutki zatrucia 15 minut po spożyciu. W przypadku zjedzenia większej ilości istnieje ryzyko zgonu.
foto: Wikimedia.org
Piestrzenica kasztanowata
Bardzo charakterystyczny grzyb, mylony ze smardzem jadalnym. Spożycie może mieć katastrofalne konsekwencje. Toksyny w niej zawarte mogą powodować uszkodzenia wątroby, śledziony i nerek, szpiku kostnego i wzroku.
foto: Jason Hollinger / Wikimedia.org
Hełmówka jadowita
To powszechnie występujący grzyb rosnący w kępkach. Dla człowieka jest potencjalnie śmiertelnie trujący, ze względu na zawartość tych samych toksyn, które występują w najgroźniejszych muchomorach.
foto: Lebrac / Wikimedia.org
Strzępiak ceglasty
W Polsce występuje często, w związku z czym może stanowić poważne zagrożenie. Spożycie strzępiaka ceglastego przez zawarte w nim toksyny może powodować śmiertelne zatrucia.
foto: Andreas Kunze / Wikimedia.org
Zasłonak rudy
W latach 50. XX wieku był powodem fali zatruć w Polsce, podczas której zmarło 10 osób. Badania wykazały, że jedna z toksyn powoduje uszkodzenie i niewydolność nerek już po spożyciu nawet 100 gramów.
foto: Andreas Kunze / Wikimedia.org
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...