Najpierw ogromne zakupy, później "nie rusz, to na święta", a potem... tona jedzenia w lodówce. Znacie to? Co zrobić z jedzeniem, które zostaje po świętach? Mamy dla was kilka propozycji, które pozwolą wam uniknąć wyrzucanie jedzenia, a tym samym zaoszczędzić pieniądze.
Co roku przygotowujemy wspaniałe potrawy, ciasta, kupujemy wędliny, sery, owoce, warzywa - zastawiamy swoje stoły górą jedzenia. Zwykle oczywiście nie jesteśmy w stanie "przejeść" tego całego dobra w czasie świąt. Co więc można zrobić, żeby jedzenie się nie zmarnowało? Jak wykorzystać ogrom jedzenia, który przygotowaliśmy, żeby nie wylądował (o zgrozo!) w koszu na śmieci? Przede wszystkim polecamy przemyślane zakupy, jeśli jednak jest już na takie rady za późno, bo zostaliście z toną jedzenia, sprawdźcie przykłady, jak można wykorzystać jedzenie po świętach tak, aby go nie wyrzucić.
Kliknij zdjęcie i sprawdź nasze podpowiedzi: Jak nie marnować jedzenia po Świętach? Boże Narodzenie zero waste!