Skontrolowano:
- 8 restauracji,
- 2 bary,
- 2 stołówki,
- 15 zakładów małej gastronomii (np. ruchome punkty gastronomiczne),
- 1 wytwórnia ciast i lodów,
- 8 automatów do produkcji lodów,
- 25 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (punkty sprzedaży żywności, np. lodów gałkowanych, sklepy spożywczo-przemysłowe, środek transportu do przewozu żywności).
Jakich uchybień dopatrzył się sanepid?
- niewłaściwy stan sanitarno-techniczny zaplecza kuchennego (ubytki płytek w posadzce),
- zniszczone, skorodowane półki w lodówce usytuowanej w pomieszczeniu magazynowym,
- zły stan sanitarno-techniczny ścian i sufitów w zakładzie,
- zniszczone schody przy wejściu do zakładu (z ubytkami płytek),
- nie okazano do wglądu dokumentu potwierdzającego odbiór zużytego tłuszczu smażalniczego,
- niewłaściwe postępowanie z odpadami komunalnymi,
- brak do wglądu decyzji zatwierdzającej zakład (ruchomy punkt gastronomiczny),
- nie okazano do wglądu orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno – epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
- personel nie posiadał osłony na usta i nos podczas obsługi klienta,
- brak odzieży ochronnej pracowników,
- brudne urządzenia chłodnicze i podłogi,
- brak dostępu do umywalki do mycia rąk i do urządzenia do mycia sprzętu roboczego,
- sprzęt porządkowy przechowywany w nieodpowiednich miejscach,
- brak zapisów potwierdzających utrzymywanie instrukcji i procedur opracowanych w ramach systemu HACCP,
- naczynia do przygotowywania mieszanki do lodów przechowywane w umywalce do mycia rąk,
- brak wyposażenia przy umywalkach do mycia rąk,
- środki spożywcze przechowywane bezpośrednio na posadzce,
- nieprawidłowe mycie i płukanie gałkownicy do lodów.
W lokalach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 3 osoby ukarano grzywnami na łączną kwotę 550 zł. Wydano 4 decyzje administracyjne nakazujące usunięcie usterek technicznych.