Podkarpackie lokale gastronomiczne kontrolowane przez Sanepid. Sprawdź listę uchybień

i

Autor: RitaE/pixabay.com

Podkarpackie lokale gastronomiczne kontrolowane przez Sanepid. Sprawdź listę uchybień

2020-06-23 15:58

WSSE w Rzeszowie w ramach akcji "lato 2020" kontrole podkarpackie lokale gastronomiczne. Co mówią najnowsze statystyki? W okresie od 15 czerwca do 21 czerwca Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrole sanitarne 50 obiektów żywnościowo-żywieniowych. Zobacz, jakich uchybień dopuściły się lokale.

W czasie akcji lato 2020 w dniach 15 - 21 czerwca na Podkarpaciu skontrolowano:

  • 7 restauracji,
  • 1 bar,
  • 8 zakładów małej gastronomii,
  • 1 wytwórnię ciast i lodów,
  • 4 automaty do lodów,
  • 29 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy spożywcze, supermarkety).

Jakie uchybienia podczas kontroli stwierdził podkarpacki Sanepid?

  • wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości,
  • brudne urządzenia chłodnicze,
  • nieprzestrzeganie segregacji asortymentowej środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych,
  • brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych,
  • niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń (ściany, sufity),
  • rzeczy osobiste i sprzęty w przypadkowych miejscach,

- W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 8 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 1 600 zł. Wydano 6 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych. - informuje WSSE.

Poziom wody w Sanie przekroczył stan ostrzegawczy

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki