W czasie akcji lato 2020 w dniach 15 - 21 czerwca na Podkarpaciu skontrolowano:
- 7 restauracji,
- 1 bar,
- 8 zakładów małej gastronomii,
- 1 wytwórnię ciast i lodów,
- 4 automaty do lodów,
- 29 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy spożywcze, supermarkety).
Jakie uchybienia podczas kontroli stwierdził podkarpacki Sanepid?
- wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości,
- brudne urządzenia chłodnicze,
- nieprzestrzeganie segregacji asortymentowej środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych,
- brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych,
- niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń (ściany, sufity),
- rzeczy osobiste i sprzęty w przypadkowych miejscach,
- W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 8 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 1 600 zł. Wydano 6 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych. - informuje WSSE.