Prostota i jakość składników – to przepis na prawdziwą, włoską pizzę! Teraz można jej spróbować w Rzeszowie, w nowej restauracji ORO RISTORANTE. Jej sercem jest piec do pizzy marki Moretti Forni, a włoski przysmak znany na całym świecie powstaje z oryginalnych składników i według receptur przywiezionych prosto z Italii.
W menu ORO RISTORANTE znajdziemy klasyczną włoską pizzę, ale też oryginalne wariacje i niecodzienne połączenia składników. Do tego włoskie pasty, pyszne sałatki i przystawki, którym ciężko się oprzeć. W menu zjadą też coś dla siebie ci, którzy nie jedzą mięsa. Wśród propozycji wegetariańskich jest m.in. makaron z ręcznie robionym pesto z pomidorkami cherry i szpinakiem.
ORO RISTORANTE – prawdziwa włoska pizza w Rzeszowie!
Skąd włoska pizza w Rzeszowie? Przepis na oryginalne ciasto przywiózł z Italii Francesco, mistrz świata w robieniu pizzy i prawdziwy autorytet w tej dziedzinie, który szkolił załogę ORO RISTORANTE. Tutejsza pizza powstaje z włoskich składników – od mąki, przez mozzarellę po dodatki. Spróbujcie sami!
ORO RISTORANTE to nowa włoska pizzeria i restauracja w Rzeszowie. Z jej twórcami rozmawiamy o miłości do kuchni śródziemnomorskiej, inspiracjach prosto z Italii i o smaku, którego nie da się podrobić.
Skąd pomysł na taką restaurację w Rzeszowie?
Dużo podróżujemy po Europie i kuchnia Włoska jest jedną z tych, które swoją prostotą i jakością składników sprawiają, że chcemy tam wracać. Naszą codzienną pracą jest kancelaria prawna, ale od zawsze naszym hobby było gotowanie, więc jak tylko nadarzyła się okazja kupienia restauracji, która kiedyś nosiła osławioną nazwę Kleopatra, następnie Per Tutti, to podjęliśmy decyzję i rozpoczęliśmy proces jej uruchomienia. Zauważyliśmy także, że ludzie w Rzeszowie zaczynają coraz większą uwagę zwracać na jakość, a niekoniecznie na ilość i cenę. Oczywiście to też jest ważne, ale jakość, to jest coś, co może pozwolić budować nam relacje z klientem.
Czy to prawda, że przyleciał do was mistrz świata w robieniu pizzy i nauczył was wszystkiego?
Tak, jak tylko podjęliśmy decyzję o zakupie restauracji, to zaczęliśmy poszukiwania specjalisty, który nauczy nas robić wyjątkową pizzę i natrafiliśmy na Francesco, który w roku 2007 został mistrzem świata, a obecnie zajmuje się profesjonalnym szkoleniem z zakresu robienia pizzy. Francesco spędził u nas 11 dni, które były dla nas bardzo ważne – to w tym czasie zobaczyliśmy, jak ważne są aspekty takie jak np. temperatura pomieszczenia, w którym robimy cisto, temperatura mąki itd.
Dlaczego ciasto na pizzę w ORO RISTORANTE jest tak smaczne?
Ciasto powstaje z kraftowej włoskiej mąki, która jest idealna do tego rodzaju pizzy i specjalnie dobrana dla nas. Ciasto po wstępnym wyrobieniu pracuje 72 godziny, aby nabrało naturalnej fermentacji na zakwasie, dlatego po upieczeniu jest bardzo lekkostrawne i smakuje wyjątkowo.
Jak zrobić włoską pizzę w Polsce? Jak zadbać o jakość dań?
Jakość to jest to, na czym skupiamy się od samego początku, dlatego praktycznie wszystkie składniki sprowadzamy z Włoch: od mąki aż po długo dojrzewające szynki, oliwę, trufle, mozzarelle itd. Klienci odwiedzający naszą restaurację są bardzo zadowoleni i dają nam bardzo dobry feedback, więc to potwierdza, że jesteśmy na dobrej drodze.
Na koniec, jakie są wasze ulubione dania w ORO RISTORANTE?
Edyta: Mi najbardziej smakuje pizza Rafaele, która jest z mozzarellą Di Bufala, pomidorkami cherry, bazyliowym pesto, kremem balsamicznym i Parmegiano Reggiano.
Dawid: Ostatnio wraz z naszym kucharzem Artemem stworzyliśmy bardzo fają pizzę Veneta, na którą dajemy włoską kiełbaskę Veneta Brugnolo, zamiast sosu pomidorowego śmietanka i ser Gorgonzola i do tego mozzarella oraz cebula piklowana z koperkiem – to jest obecnie mój faworyt.
ORO RISTORANTE
Rzeszów, ul. Krakowska 11c
www.ororistorante.pl
REZERWACJE: tel. 606 760 077, [email protected]
Artykuł sponsorowany