Sanepid w województwie Podkarpackim w czasie od 01.06.2020 r. do 28.06.2020 przeprowadził 207 kontroli sanitarnych obiektów żywnościowo-żywieniowych. Jak wyglądają wyniki tych kontroli? Uzbierało się sporo uchybień. Sanepid skontrolował w tym czasie:
- 40 restauracji,
- 4 bary,
- 1 stołówkę,
- 45 zakładów małej gastronomii,
- 13 wytwórni ciast i lodów,
- 19 automatów do produkcji lodów,
- 85 innych obiektów żywnościowo-żywieniowych (sklepy spożywcze, supermarkety).
Sanepid podał, jakich uchybień się dopatrzył w skontrolowanych miejscach:
- wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości,
- brak identyfikowalności środków spożywczych,
- brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych lub nie są prowadzone na bieżąco,
- brak segregacji asortymentowej w urządzeniu chłodniczym/mroźniczym,
- środki spożywcze przechowywane w nieprawidłowej temperaturze,
- brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GHP, GMP i ich realizacji,
- brak zaangażowania kierownictwa w kontrolę wewnętrzną zakładu,
- brudne urządzenia chłodnicze,
- brak działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach.
- brak dezynfekcji stolików dla klientów (wewnątrz lokalu i na tarasie),
- brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników,
- brak odpowiedniej odzieży ochronnej przy produkcji żywności,
- brak segregacji odzieży ochronnej od osobistej pracowników w szafkach odzieżowych,
- niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń (brudne, zapajęczone ściany, sufity i podłogi), urządzeń i sprzętów,
- opakowania jednorazowego użytku przeznaczone do kontaktu z żywnością przechowywane w przypadkowych miejscach, narażone na zanieczyszczenie,
- produkty (sosy, mięso) w urządzeniu chłodniczym niezabezpieczone przed zanieczyszczeniami,
- rzeczy osobiste i sprzęty w przypadkowych miejscach,
- zbędne rzeczy osobiste przetrzymywane pod ladą i na witrynie chłodniczej z surówkami oraz na szafkach personelu w szatni (brudne obrusy, puste kartony),
- brak zabezpieczenia obiektu przed dostępem szkodników.
- W zakładach, w których stwierdzono zły stan sanitarno-porządkowy lub inne nieprawidłowości 25 osób winnych stwierdzonych zaniedbań ukarano grzywnami w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 4 950 zł. Wydano 25 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych. - informuje WSSE w Rzeszowie.