Regionalne, tradycyjne, ekologiczne! Pyszności z Podkarpacia w urzędzie marszałkowskim [ZDJĘCIA]

2019-02-20 17:20

Na liście produktów regionalnych w woj. podkarpackim jest 230 smakołyków. Wędliny, sery, wypieki i wiele innych produktów tradycyjnych i wytwarzanych na Podkarpaciu można było spróbować w środę w urzędzie marszałkowskim, gdzie debatowano o większych możliwościach żywności regionalnej. 

Chleby, proziaki, wędliny i dereniowe przetwory – to tylko niektóre produkty, którymi może pochwalić się województwo podkarpackie. Dzisiaj w urzędzie marszałkowskim w Rzeszowie rozmawiano o nowych możliwościach i rozwiązaniach dla producentów żywności z naszego regionu.

>>> Naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej znaleźli sposób na korki w mieście? [AUDIO, WIDEO]

- Dzisiejsze spotkanie ma na celu pokazanie, w jaki sposób możemy zagospodarowywać, wprowadzać do obrotu, oferować konsumentom żywość wysokiej jakości, produkty regionalne, tradycyjne ekologiczne - mówi Michał Rzytki, dyrektor departamentu promocji i jakości żywności w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi.

Warto dodać, że produkty z Podkarpacia promowały się ostatnio na największych targach ekologicznych w Norymberdze. - Pokazywaliśmy nasze pierogi, nasze wyroby wędliniarskie, ale i fantastyczne soki, sery. To było cudowne kiedy przyszła ekipa japońska i powiedziała, że chcieliby spróbować naszych pierogów - mówi Krzysztof Zieliński, stowarzyszenie ProCarpthia.

Targi to przede wszystkim możliwość zdobycia nowych kontraktów. Obecnie na liście produktów regionalnych z Podkarpacia jest już 230 pozycji i lista systematycznie się wydłuża.

Czytaj także: RZESZÓW: Coraz więcej wypadków na przejściach dla pieszych. Radny znalazł na to sposób? [AUDIO]

Zobacz WIDEO:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki