Chleby, proziaki, wędliny i dereniowe przetwory – to tylko niektóre produkty, którymi może pochwalić się województwo podkarpackie. Dzisiaj w urzędzie marszałkowskim w Rzeszowie rozmawiano o nowych możliwościach i rozwiązaniach dla producentów żywności z naszego regionu.
>>> Naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej znaleźli sposób na korki w mieście? [AUDIO, WIDEO]
- Dzisiejsze spotkanie ma na celu pokazanie, w jaki sposób możemy zagospodarowywać, wprowadzać do obrotu, oferować konsumentom żywość wysokiej jakości, produkty regionalne, tradycyjne ekologiczne - mówi Michał Rzytki, dyrektor departamentu promocji i jakości żywności w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi.
Warto dodać, że produkty z Podkarpacia promowały się ostatnio na największych targach ekologicznych w Norymberdze. - Pokazywaliśmy nasze pierogi, nasze wyroby wędliniarskie, ale i fantastyczne soki, sery. To było cudowne kiedy przyszła ekipa japońska i powiedziała, że chcieliby spróbować naszych pierogów - mówi Krzysztof Zieliński, stowarzyszenie ProCarpthia.
Targi to przede wszystkim możliwość zdobycia nowych kontraktów. Obecnie na liście produktów regionalnych z Podkarpacia jest już 230 pozycji i lista systematycznie się wydłuża.