Jak powiedział nam Zastępca Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Rzeszowie Wiesław Kwater, salmonellą zatruło się troje dzieci jeszcze w ubiegłym tygodniu.
U pozostałych 14 maluchów wystąpiły dolegliwości związane z zatruciem. Do szpitala trafiło czworo dzieci. Po kolejnych badania okazało się, że w sumie salmonellą zaraziło się 9 dzieci.
Rzeszowski sanepid przeprowadził kontrolę. Najpierw sprawdzono próbki jedzenia, które do żłobka przywiózł catering. Tu bakterii nie znaleziono, dlatego podejrzenie padło na jedzenie, które w żłobku przygotował jego personel. Ze wstępnych ustaleń wynika, że salmonella przez jajka została rozprzestrzeniona w wyniku uchybień higienicznych personelu - braku odpowiedniej higieny osobistej personelu i nieprawidłowego przygotowywania posiłków.
Więcej szczegółów tej sprawy zna nasz reporter Andrzej Zasadni:
Pracownicy żłobka zostali pouczeni, od teraz zmieni się też sposób przyrządzania potraw. Na miejscu przeprowadzono już dezynfekcję, mimo to żłobek będzie zamknięty do odwołania.