Salmonella wciąż atakuje

i

Autor: Pixabay/Congerdesign Salmonella wciąż atakuje

Salmonella atakuje: W tym roku 13 przypadków śmiertelnych. Jak jest na Podkarpaciu?

2017-11-27 11:49

Liczba zachorowań systematycznie rośnie od 2014 roku. W roku ubiegłym padł rekord.  

Salmonella to choroba, która występuje zwłaszcza na terenach o niskim standardzie życia i złym stanie sanitarno-higienicznym. W Polsce wciąż się pojawia. Państwowa Inspekcja Sanitarna informuje, że w roku ubiegłym padł niechlubny rekord - odnotowano ponad 10 tysięcy przypadków zachorowań.

Liczba przypadków systematycznie rośnie od 2014 roku, a w tym roku choroba zabiła już 13 osób.

Salmonella [OBJAWY]

Salmonellozy to choroby, które wywołują pałeczki Salmonelli. Dzieli się je na durowe i jelitowe. 

Sanepid w Rzeszowie informuje, że:

"Pierwsze objawy duru brzusznego pojawiają się w okresie od 1 tygodnia do 3 tygodni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: gorączka, bezsenność, bóle głowy, bóle mięśniowe, złe samopoczucie, biegunka lub zaparcia. Ponadto na skórze tułowia może pojawić się wysypka (tzw. różyczka durowa), a także możliwe są objawy ze strony innych układów np. oddechowego i krążenia. W przypadku duru rzekomego objawy chorobowe i okres wylęgania choroby są podobne jak w durze brzusznym, częściej jednak występują zakażenia bezobjawowe oraz postacie o lekkim przebiegu i objawach nieżytu żołądkowo-jelitowego. Część osób zakażonych po przechorowaniu duru brzusznego lub duru rzekomego, zostaje dożywotnio bezobjawowymi nosicielami pałeczek Salmonella typhi lub Salmonella paratyphi".

Zobacz też: UOKiK wszczął postępowanie przeciwko Black Red White

Jak można się zarazić?

Człowiek może zakazić się poprzez:

- spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
- spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
- używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

Jak uniknąć zachorowania?

Pamiętajmy, by przestrzegać zasad higieny podczas przygotowywania posiłków. Warto też zaszczepić się przeciwko durowi brzusznemu. Osoby, które pracują w zakładach produkcji żywności powinny systematycznie poddawać się badaniom.

Na Podkarpaciu

Okazuje się, że w tym roku w regionie w przeciągu trzech kwartałów odnotowano 589 zachorowań. W analogicznym w kraju 7444 przypadki. Teoretycznie niewiele, ale zapadalność na Podkarpaciu jest większa, niż w kraju. Wskaźnik dla naszego regionu wynosi 27,7 dla całej Polski 19,37.

Zobacz też: Regionalia w Rzeszowie już 16 grudnia [AUDIO]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki