Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, badanie produktu pn.: „Mleko w proszku pełne zawartość tłuszczu 26%”, 400 g, w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Anatum we wszystkich 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
>>> W woj. podkarpackim żyje prawie 1000 bezdomnych! Gdzie najwięcej? [ZDJĘCIA]
Szczegóły dotyczące produktu:
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Września, ul. Czerniejewska 1, 62-300 Września, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30301601,
Data minimalnej trwałości: 10.05.2019,
Numer partii: 344.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Główny Inspektor Sanitarny bezzwłocznie poinformował Głównego Lekarza Weterynarii o wynikach badań urzędowych w celu przeprowadzenia kontroli u producenta i uzyskania informacji o miejscach dystrybucji kwestionowanej partii produktu.
Główny Lekarz Weterynarii w trybie pilnym przekazał powyższe informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii we Wrześni, który podjął natychmiastowe działania kontrolne w zakładzie produkcyjnym. W wyniku kontroli organów Inspekcji Weterynaryjnej, Spółdzielnia Mleczarska Września rozpoczęła proces wycofywania z rynku zakwestionowanej partii mleka w proszku.
"Zakwestionowana partia produkcyjna mleka w proszku może zostać zwrócona do podmiotów i sklepów w których została nabyta" - informuje GIS.