Fipronil to środek biobójczy. Jest wykorzystywany do zwalczania szkodliwych owadów i pajęczaków takich jak mrówki, muchy, wszy, wszoły, kleszcze, karaluchy, roztocza. Jest używany także w preparatach weterynaryjnych, dlatego może się znajdować w jajach, czy mięsie.
Fipronil w wyższych stężeniach może być szkodliwy dla zdrowia ludzi. Parlament Europejski wydał rozporządzenie, które mówi, że stężenie substancji w drobiu i jajach nie może przekraczać 0,005 mg/kg produktu. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przekroczenie poziomu fipronilu 0,72 mg/kg może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Głowny Inspektorat Sanitarny w sierpniu i wrześniu polecił przebadać 160 próbek jaj (minimum 12 sztuk w partii) i 160 próbek mięsa na obecność fipronilu. Jaka badano w Rzeszowie. W około 4 procentach próbek stwierdzono przekroczenie poziomu szkodliwej substancji:
- 3 PL 14371323 (zakład pakowania z województwa mazowieckiego),
- 3 PL 30051328 K3 (producent: ferma z wielkopolskiego),
- 2 PL 14131317 (wyprodukowano dla firmy z województwa mazowieckiego),
- 1 PL 30031309 (dwa wyniki pozytywne – producent: fermy z opolskiego i z dolnośląskiego),
- 3 PL 16071303 (zakład pakowania z województwa opolskiego).
Inspekcja Weterynaryjna wstrzymała wprowadzenie skażonych jaj do obrotu i pilnowała, by fermy wprowadzały działania naprawcze.