TOP 10 - Potrawy regionalne z Podkarpacia! Musicie ich spróbować! [GALERIA]

2019-03-30 10:49

Kuchnia podkarpacka to połączenie wielu kultur. Mieszają się tu smaki Łemków, Rzeszowiaków, Rusinów, Lasowiaków, Podgórzan i wielu innych grup etnicznych. Pod dziwnie brzmiącymi nazwami, kryją się proste, ale za to pyszne potrawy, obok których trudno przejść obojętnie. Poznajcie smaki Podkarpacia.

Kacapoły, fuczki czy krężałki nie od razu kojarzą się z jedzeniem. Na Podkarpaciu są to jednak podstawowe potrawy, które od pokoleń można znaleźć na stołach tej części Polski. Co ważne, gospodynie domowe z tego regionu w swojej kuchni wykorzystują przede wszystkim to, co urodzi ziemia. Królują ziemniaki, kapusta, kasze, fasola, ale również swojska kiełbasa, boczek i kozie sery. Co potrafią z nich wyczarować podkarpackie gospodynie? Przekonajcie się, zaglądając do naszej galerii!

Zestawienie opracowane w oparciu o stronę PodkarpackieSmaki.pl

Czytaj także: Emeryci dostaną pieniądze przed świętami! ZUS wypłaci kasę

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki