GRZYBY  Z CZEKOLADY

i

Autor: Facebook Jakub Rak przygotowuje słodkie grzyby, które trafią do miłośników słodkigo grzybobrania

W Rzeszowie jedzą muchomory i w dodatku rozdają je innym!

2021-10-08 16:06

W znanej rzeszowskiej cukierni Julian Orłowski i Kazimierz Rak na ulicy Miodowej jak na pniu schodzą! To nie żart! Zamiast słodkości wszyscy biją się o grzyby. Najczęściej pojawiają się ludzie, którym nie powiodło się na poszukiwaniach w lesie i z premedytacją kupują muchomory! -Zjeść takiego grzyba to wielka frajda- zapewniają smakosze.

Cukiernię na Miodowej odwiedzają nie tylko zapalenie grzybiarze. Wpadają też klienci, którzy wolą zjeść takie grzybki przy których nie ma żadnego ryzyka. Wszak kupują grzyby z czekolady! Co ciekawe, najwięcej ludzi chce zjeść muchomora! Te mają tylko mnóstwo kalorii, ale są całkowicie jadalne! Po zjedzeniu muchomora od Raków co najwyżej poczujemy błogą rozkosz. A dla tych, którzy wrócili z lasu z pustymi koszykami będzie to   idealny sposób, na osłodzenie dnia.

Czekoladowe cuda na Dzień Kobiet

-Nasze grzybki są całkowicie  jadalne! -zapewniał rzeszowski cukiernik. Pieczone są z ciasta francuskiego. Osobno korzonki, osobno czapki. Łączymy je kremem budyniowym i oblewamy czekoladą. Wszystko w zależności od rodzaju grzyba, bo są i borowiki i kozaki i podgrzybki. Jednak królem jest ten czerwony z kropkami- jedyny taki nieszkodliwy, najbardziej cieszy oczy i podniebienie. Korzonki naszych grzybów są obtoczone w  maku, by wyglądały jak świeżo ścięte. Dla największych fanów grzybobrania, możemy wykonać koszyk z ciasta chlebowego, który po brzegi wypełnimy grzybami z czekoladą- zachęcał Jakub Rak.

Rzeszowska cukiernia ostatnio ma bardzo dobrą passę. Julian Orłowski i Kazimierz rak zostali uhonorowani najwyższym odznaczeniem rzemieślniczym tj.- Szablą Kilińskiego (Uchwałą nr 9 z dnia 25 czerwca 1998 roku, Kongres Rzemiosła Polskiego ustanowił najwyższe honorowe odznaczenie rzemieślnicze "Szablę Kilińskiego". Jest to replika karabeli polskiej z XVIII w. wykonana w skali 1:1 wraz z miniaturką oraz legitymacją. Tę odznakę nadaje Kapituła, w skład której wchodzą członkowie Zarządu ZRP, rzemieślnikom-członkom organizacji samorządu rzemiosła, między innymi za wybitne zasługi dla rozwoju rzemiosła polskiego i propagowanie jego osiągnięć w kraju i zagranicą, inicjatywę, zaangażowanie i ofiarną działalność w organach statutowych rzemiosła i małej przedsiębiorczości, zwłaszcza szczebla krajowego). Cukiernicy w ostatnich dniach pracowali na warsztatach na Rynku w Rzeszowie z ,,Dziką zupą". Niedługo  przed rzemieślnikami z Miodowej Dzień Papieski no i wielkie wypiekanie rogalików świętomarcińskich po rzeszowsku

Masz podobny temat? Napisz do autora tekstu: [email protected]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki