WIELKANOC

W wielkanocnym koszyku obowiązkowo musi się znaleźć zając z czekolady! Oto pyszności ze słynnej rzeszowskiej cukierni

2025-04-15 14:08

Żeby Wielkanoc była dobra, musi być słodka! Na stole koniecznie powinny pojawić się baby i serniki, a w koszyku powinny siedzieć czekoladowe zające. Cukiernicy z Miodowej zaznaczają, że nadchodzące święta nie mogą obyć się bez symbolu zmartwychwstania, czyli baranka. Wszystkie te rzeczy możemy znaleźć w rzeszowskiej Cukierni Julian Orłowski & Kazimierz Rak, pod którą każdego dnia ustawiają się kolejki po najlepsze słodycze w mieście!

Co roku przed świętami Wielkiej Nocy cukiernicy mają ogrom pracy i uwijają się jak w ukropie, żeby zdążyć przygotować wszystkie pyszności, które już za kilka dni pojawią się na naszych stołach i w koszyczkach. W najsłynniejszej rzeszowskiej cukierni Julian Orłowski & Kazimierz Rak okres przed świętami na pokładzie potrzebne są wszystkie ręce. Każdego dnia pojawiają się tam klienci, którzy znając smak tych rzemieślniczych wyrobów i chcą mieć je u siebie na wielkanocnym stole. Nic dziwnego! Cukiernia co roku do swojej standardowej oferty świątecznej z babami, sernikami i mazurkami okraszonymi czekoladą i czekoladowymi ozdobami wprowadza jakieś nowości.

Słodki hit na Wielkanoc. Baby z barankiem

Tym razem hitem są wielkie baby z jeszcze większym barankiem na wierzchu. Cały zestaw jest imponujący i wygląda fantastycznie. Smakuje jeszcze lepiej. Wszystko jest robione ręcznie i z namaszczeniem każdego elementu. Wszak to rodzinna manufaktura słodkości, a nie masowa produkcja. Chociaż przez ostatnie dni na Miodowej powstało mnóstwo wielkich bab, to ciągle przygotowywane są kolejne i żadna nie stoi długo na sklepowej półce. Baby z barankami są nie tylko urocze, ale i przepyszne!  

Wartością, z której słynie cukiernia dwóch przyjaciół  Juliana Orłowskiego i Kazimierza Raka jest fakt, iż przygotowuje wyroby, które w całości są rękodziełem, a nie produkcją taśmową. Każda najmniejsza czekoladowa ozdoba, baba, czy mazurek jest dopieszczony przez cukierników, którzy trzymają w rękach każdy element ciasta, polewę czy masę. Grono ludzi z cukierni pracuje nad każdym słodkim kawałkiem, który przygotowany jest z miłością i największą starannością. Pięknymi elementami, które można zjeść są pisanki trzymane przez zajączka. Wyrób jest nie tylko zachwycająco kolorowy, ale i cały wykonany z czekolady, a przez to nieodłącznie kojarzy się z Wielkanocą i świątecznymi smakami.

Niemal 50 lat słodkich wypieków

W rzeszowskiej Cukierni Julian Orłowski & Kazimierz Rak od samego początku, czyli już od 48 lat cukiernicy opierają się na starych sprawdzonych przepisach i ciastach, które starsi pamiętają z rodzinnych domów. Bez chemii, ulepszaczy i sztucznych konserwantów. Czekoladowe figurki są ozdabiane nowoczesnymi dodatkami, ale co ważne- wyrabiane są ręcznie, każdy najdrobniejszy szczegół maluje cukiernik i rozpuszczoną czekoladą dokleja kolejne elementy.

W cukierni na Miodowej w Rzeszowie niezmiennie od lat można kupić większe i mniejsze czekoladowe jajka wypełnione ręcznie robionymi pralinkami, które są nieporównywalne w smaku do nawet najlepszych czekoladek kupionych w sklepie i opakowanych jak bombonierka. Tradycyjne wytwory od lat mają swoich zwolenników, którzy doceniają czekoladę, która w cukierni płynie cały czas.  

To już ostatni moment, aby sprawić sobie wyśmienite ciasta, czy czekoladowe ozdoby i zajączki oraz baranki do koszyka. Z każdym dniem jest ich coraz mniej, a wiadomo, że Wielkanoc musi być słodka, a w koszyczku powinien znaleźć się długouchy symbol tych świąt. Koniecznie z czekolady. Do wyboru jak zawsze te z białej i ciemnej słodkiej pyszności.

Sonda
Chodzisz ze święconką do kościoła w Wielkanoc?
Jemy co chcemy
Pikantne jajka
Video Player is loading.
Czas 0:00
Czas trwania 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Pozostały czas 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Reklama
      1. Now Playing
        Up NextPikantne jajka
      2. Now Playing
        Up NextCiastko kakowe mikrofali
      3. Now Playing
        Up NextTost z jajkiem
      4. Now Playing
        Up NextZupa PHO
      5. Now Playing
        Up NextKopytka z sosem pieczarkowym
      6. Now Playing
        Up NextPastel de choclo
      7. Now Playing
        Up NextLody artktyczne
      8. Now Playing
        Up NextGefilte fish
      9. Now Playing
        Up NextKanapka z makrelą
      10. Now Playing
        Up NextTatar z łososia
      11. Now Playing
        Up NextHotDog z pieczarkami
      12. Now Playing
        Up NextChrzcielnica
      13. Now Playing
        Up NextRibollita
      14. Now Playing
        Up NextIchigo daifuku
      15. Now Playing
        Up NextSałatka Waldorf
      16. Now Playing
        Up NextChaczapuri
      17. Now Playing
        Up NextLody na patyku
      18. Now Playing
        Up NextAmerykańska kanapka w stylu subway
      19. Now Playing
        Up NextBurger wagyu z foie gras
      20. Now Playing
        Up NextTęczowa galaretka
      21. Now Playing
        Up NextKleisty ryż z mango

      Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki