Sanepid skontrolował w tym czasie: 12 restauracji, 1 bar, 2 stołówki, 20 zakładów małej gastronomii, 3 wytwórnie ciast i lodów, 2 automaty do lodów, 24 inne obiekty żywnościowo-żywieniowe (sklepy spożywcze, supermarkety, obrót wyrobami ciastkarskimi).
Polecany artykuł:
Jakie uchybienia stwierdzono? Sanepid wymienia m.in.:
- wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia i po dacie minimalnej trwałości,
- nieprzestrzeganie segregacji asortymentowej środków spożywczych w urządzeniach chłodniczych,
- brak utrzymanych procedur opartych na zasadach systemu HACCP, GHP, GMP i ich realizacji,
- brudne urządzenia chłodnicze,
- środki spożywcze przechowywane w nieprawidłowej temperaturze,
- brak prowadzonych zapisów z pomiaru temperatury w urządzeniach chłodniczych,
- brak udokumentowanej jakości wody wykorzystywanej w zakładzie,
- brak orzeczeń dla celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników,
- niewłaściwe przechowywanie odzieży ochronnej pracowników,
- niewłaściwy stan techniczny i sanitarny pomieszczeń,
- brak odzieży ochronnej lub brudna odzież ochronna,
- brak działań korygujących przy stwierdzonych niezgodnościach.
Polecany artykuł:
Grzywną ukarano 8 osób na łączną kwotę 1 200 zł. Wydano 8 decyzji administracyjnych nakazujących usunięcie usterek technicznych.