Bożonarodzeniowe drzewka zasadniczo nie rosną… w lesie. Sadzi się je na plantacjach, najczęściej pod liniami energetycznymi, bo tam jest najzwyczajniej najwięcej miejsca dla niskich drzew. Z upraw Lasów Państwowych sprzedaje się ok. 100 tys. choinek. 5,8 mln pochodzi od dostawców prywatnych. Czy to dużo? W znacznie mniejszej od Polski Danii 400 plantatorów dostarcza na rocznie 12 mln choinek! Choinka, by dobrze rosła, potrzebuje metra kwadratowego powierzchni. To oznacza, że plantator z hektara „zbiera” 10 tys. drzewek. Nie tylko w Polsce największy popyt jest na jodły (kaukaskie). Świerki jednak też mają swoich amatorów. Jeśli jest jest się alergikiem, to warto kupić jodłę. Nie gubi szybko igieł i nie pachnie. Jeśli chce mieć się w domu zapach lasu, to trzeba kupić świerk, z którego igły lecą ją po kilkunastu dniach od ścięcia drzewka.
Drzewko utrzymuje witalność ok. 6 tygodni po ścięciu. Chyba, że kupiło się choinkę w doniczce. Taka może rosnąć i do kolejnych świąt Bożego Narodzenia. Większość choinek trafia do przedświątecznej sprzedaży już na początku grudnia. Ostatnie wycinane są najpóźniej w drugim tygodniu grudnia. A jak rozpoznać, czy choinka jest świeża? Wystarczy uderzyć pniem, niczym laską marszałkowską, o grunt i obserwować, jak wiele igieł opadnie z wyższych partii gałęzi. Świeża choinka potraktowana w ten sposób nie powinna zgubić wiele igieł. Ten test sprawdza się w przypadku świerka. Testowanie jodły polega na sprawdzeniu koloru i elastyczności igieł. Winny być ciemnozielone i gęste. Jeśli brązowieją, oznacza to, że jodełka nie jest świeża lub jest chora, albo jedno i drugie.
A gdy się już kupi świeżą choinkę o legalnego sprzedawcy (na żądanie ma okazać dokumenty świadczące o pochodzeniu drzewek), to trzeba o nią dbać. Nie należy jej stawiać przy kaloryferach. Optymalna temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 20 st. C. Choinkę warto ustawić tak w stojaku, aby jej pień był zanurzonym w wodzie. Ważne jest, by poziom wody nie był niższy od linii pnia. Gałęzie można zraszać chłodną wodę. Drzewko dłużej pozostanie zielone i świeże.
Polecany artykuł: