Barszcz z przepisu babci Magdy Gessler. Spróbuj nieziemsko pysznej zupy i przygotuj na Wigilię

i

Autor: Piotr Podlewski/AKPA, SHUTTERSTOCK

Pychotka!

Barszcz z przepisu babci Magdy Gessler. Spróbuj nieziemsko pysznej zupy i przygotuj na Wigilii

Magda Gessler podzieliła się przepisem na barszcz czerwony, jaki serwuje bliskim podczas świąt Bożego Narodzenia. To barszcz z przepisu jej babci. Ta zupa jest nieziemsko pyszna! Co sprawia, że to barszcz jej przepisu cieszy się tak ogromną popularnością? Sprawdź przepis krok po kroku i przygotuj barszcz na Wigilię.

Barszcz wigilijny. Przepis na barszcz czerwony według przepisu babci Magdy Gessler

W czasie świątecznej gorączki odkurzamy stare przepisy naszych babć, by potrawy na święta Bożego Narodzenia smakowały, jak za dawnych lat. Oczywiście chodzi o smak z dzieciństwa, który staramy się odtworzyć, a czerwony barszcz smakuje tak dobrze, tylko podczas Wigilii. Przepisem na doskonały barszcz podzieliła się także Magda Gessler. Jak wyznała restauratorka, swoim bliskim podczas Wigilii serwuje barszcz według przepisu swojej babci. Jak piszą internauci, zupy z przepisów Magdy Gessler, zawsze się udają.

Przepis na barszcz czerwony z przepisu babci Magdy Gessler krok po kroku

Tajemniczy składnik czerwonego barszczu, który serwuje Magda Gessler według przepisu swojej babci, to jabłka. Restauratorka poleca odmianę antonówkę lub szarą renetę. Wówczas smak barszczu wigilijnego będzie wyśmienity i bezkonkurencyjny. Chodzi bowiem o to, żeby jabłko miało kwaśny smak.

Przepis na barszcz czerwony według przepisu babci Magdy Gessler, nie jest skomplikowany. Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników do przygotowania zupy, a także sposób przyrządzenia wigilijnego barszczu krok po kroku.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • pół selera
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • por
  • suszone grzyby
  • 2 duże cebule
  • 4 jabłka antonówki
  • dwie główki czosnku
  • 5 łyżek octu (najlepiej polskiego, dębowego)
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • jedna łyżka cukru
  • sól, pieprz

A teraz przygotowanie barszczu według przepisu babci Magdy Gessler, krok po kroku.

  1. Połowę buraków w łupinach zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. (pieczenie góra-dół). Drugą połowę trzemy na tarce. Buraki można też pokroić.
  2. Suszone grzyby wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tak by je przykryła. Gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Wywar możemy doprawić zielem angielskim lub cebulą.
  3. Do pokrojonych buraków dodajemy seler, cebulę, por oraz korzeń pietruszki. Całość zalewamy wodą i gotujemy.
  4. Gdy wywar z warzyw zacznie wrzeć, dodajemy ocet, ziele angielskie, pieprz i cukier. Buraki w wywarze powinny zrobić się miękkie.
  5. Gotowe, upieczone buraki należy zetrzeć na tarce. Dodajemy je do przygotowanego wywaru. Następnie dolewamy wywar z namoczonymi prawdziwkami i całość gotujemy na małym ogniu.
  6. Gdy barszcz będzie wrzał kolejny raz dorzucamy całe ząbki czosnku i skórki jabłek. Odstawiamy na całą noc. Z pewnością barszcz zachwyci Was swoim smakiem. Smacznego!
Sonda
Magda Gessler bardziej pomaga czy szkodzi restauracjom?
Kuchenne rewolucje - Magda Gessler ratuje Łódzką restaurację!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają