„Czekoladowa dieta” zagościła w szpitalnych salach w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka. Wraz z obiadem lub podwieczorkiem młodzi pacjenci Oddziału Diabetologii Dziecięcej dostają nawet do 4 kostek czekolady o odpowiednio wysokiej zawartości kakao. Do wyboru jest zarówno czekolada z orzechami, jak i bez. Czekoladowe dodatki cieszą się wielkim powodzeniem.
Przełomowe dowody naukowe, że ciemna czekolada pomaga w walce z cukrzycą zostały zaprezentowane w USA w czerwcu zeszłego roku, podczas światowego zjazdu diabetologów. Wśród innych produktów pozytywnie wpływających na diabetyków jest czarna, bez dodatków kawa oraz herbata.
– Czekolada o dużej zawartości kakao jest bogatym źródłem magnezu, w 100 g jest aż 165 mg tego cennego mikroskładnika. Czekolada poprawia samopoczucie, pomaga w koncentracji, dodaje energii do nauki i pracy. Flawonoidy zawarte w czekoladzie hamują proces utleniania „złego” cholesterolu, co wpływa korzystnie na serce i układ krwionośny – mówi Irena Mankiewicz-Żurawska, dietetyk w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach.
Szpital wspiera pacjentów i ich rodziny organizacyjnie i prawnie. Organizuje też dzieciom chorym na cukrzycę wolny czas. Dzięki zaangażowaniu personelu medycznego szpitala co roku kilkudziesięciu podopiecznych Oddziału Diabetologii Dziecięcej GCZD wyjeżdża na letni obóz do Holandii.