Festiwal Śląskie Smaki, czyli wielkie gotowanie na rynku w Katowicach
Michał Łyczak
2016-06-04
17:04
Na katowickim rynku króluje dziś kuchnia śląska. Wszystko za sprawą Festiwalu Śląskie Smaki. Na rynku można zjeść dziś pyszny obiad, a także zapoznać się z różnymi specjałami kuchni śląskiej. Festiwal to jednak przede wszystkim zmagania kucharzy, którzy gotują wyjątkowe potrawy regionalne.
Festiwal Śląskie smaki na katowickim rynku to świetna okazja żeby spróbować dań z całego Śląska. Najważniejszą częścią festiwalu jest konkurs kulinarny, w którym uczestnicy podzieleni są na 3 kategorie: amatorów, profesjonalnych kucharzy oraz uczniów szkół gastronomicznych. Najlepsi kucharze otrzymają statuetkę Złotego Durszlaka i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2016.
- Każda z drużyn przygotuje 3 dania związane z tradycyjną kuchnią regionalną, nie tylko typowo śląską, ale również jurajską, zagłębiowską, czy beskidzką. Te wszystkie smaki są obecne w województwie śląskim – tłumaczy Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej, organizatora konkursu.
Konkurs to nie jedyna atrakcja tej imprezy. Podczas XI Festiwalu „Śląskie Smaki" jest okazja do spróbowania regionalnych pyszności przygotowanych przez restauracje znajdujące się na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki". W planach jest także wielka Bitwa Smaków, czyli pokaz kulinarny, w którym Remigiusz Rączka i Marcin Czubak pokażą swoją wersję podawania śląskiego krupnioka. Imprezę zakończy występ Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny.