Do sklepów trafiły jajka skażone salmonellą! GIS ostrzega, sprawdźcie czy nie macie tych jajek w lodówce!

i

Autor: www.pixabay.pl Do sklepów trafiły jajka skażone salmonellą! GIS ostrzega, sprawdźcie czy nie macie tych jajek w lodówce!

GIS: Uwaga na TE jajka. Wykryto pałeczki salmonelli!

2019-05-02 20:35

Główny Inspektorat Sanitarny podał informację o kolejnym przypadku wykrycia pałeczek Salmonelli na skorupkach jaj! Tym razem chodzi o produkt sprzedawany w popularnej sieci sklepów Netto. Sprawdź, czy nie masz go w domu!

GIS stwierdził obecność bakterii Salmonella z grupy OD na powierzchni skorupek jaj dostępnych w sklepach sieci Netto w województwie dolnośląskim. Jedna z pięciu przebadanych próbek była zakażona.

Producentem jajek jest firma: JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia
Salmonella na jajkach. Numer i seria produktu

Szczegóły jajek, w których na powierzchni skorupki wykryto obecność pałeczek Salmonelli:

  • Produkt – Świeże jaja “Jaja Wojciechowicz” klasa świeżości A,
  • Kategoria wagowa: M-średnie (63g>masa>53 g)
  • Najlepiej spożyć przed: 12.05.2019
  • Kod na skorupkach jaj – 3PL 02181303
  • Numer zakładu pakowania jaj: PL 02185903 WE
  • Producent – JAJO – WOJCIECHOWICZ Wojciech Wojciechowicz Wróblowice, ul. Innowacyjna 22, 55-630 Miękinia

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - informuje GIS.

Nie chcielibyście spędzić tam wakacji! Opuszczony ośrodek kolonijny od środka [GALERIA]

Puste flaszki, stare komputery i dziecięce zabawki w pokojach. Tajemniczy hotel przy granicy polsko-czeskiej [ZDJĘCIA]

ZOBACZ WIDEO:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki