Ponad 200 wystawców z całego kraju prezentuje wspaniałe torty, lody proteinowe, kolorowe wafle do lodów, słodycze pozbawione alergenów, a także profesjonalny sprzęt cukierniczy. Jednak Sweettargi to nie tylko słodycze, ale też pokazy, szkolenia dla młodych cukierników i konkurs dla uczniów "zdrowo, smacznie, artystycznie".
W sobotę odwiedzający mogli podziwiać zmagania baristów, którzy rywalizowali o miejsce w Mistrzostwach Polski Baristów. Tego samego dnia cukiernicy pobijali rekord na najwyższą rzeźbę z czekolady plastycznej.
- Ustanowiliśmy rekord. Nasi dzielni cukiernicy zbudowali smoka, który mierzy 3,3m i jest najwyższą rzeźbą z czekolady w Polsce - mówi Katarzyna Szczytowska ze Sweettargów w Katowicach.
Smok ma zostać zlicytowany, a pieniądze trafią na cele charytatywne.
Drugi dzień targów upłynął pod znakiem cukierniczych nowości. Swoje nietypowe podejście do tematu zaprezentowała Dominika Muchalska z Legalnych Słodyczy. Ku zaskoczeniu niektórych gości, a także doświadczonych piekarzy i cukierników Dominika pokazała, że można tworzyć ciasta, desery i inne słodycze bez dodatku cukru, nabiału i alergenów. Muchalska przygotowała dwa desery pucharkowe. Pudding Chia z algami morskimi i jagodami goi oraz budyń z kasztanów jadalnych z czipsami z kokosa i surowym kruszonym kakao.
- Mimo braku cukru moje słodycze są słodkie. Co prawda nie zawierają sacharozy czyli białego cukru. Swoją słodycz zawdzięczają naturalnym cukrom, np. z kory brzozy i owocom jak banany czy daktyle - mówi Dominika z Legalnych Słodyczy.
Nietypowe podejście do cukiernictwa zaprezentowali też Krzysztof Polok i Wojciech Makselon z Colourfood, czyli specjaliści od kuchni molekularnej. Okazuje się, że przy użyciu naturalnych składników jak śmietana, syrop cukrowy i oliwa w kilka minut możemy stworzyć pyszne naturalne lody. Potrzebny jest do tego ciekły azot.
- Żeby zmrozić lody do śmietanki dodajemy ciekły azot. Za to jeśli chcemy zrobić posypkę z oliwy z pestek dyni, musimy wlać oliwę do ciekłego azotu przez łyżeczkę przypominającą durszlak - mówi Krzysztof Polok z Colourfood.
Kuchnia molekularna pozwala na ograniczenie chemii do minimum.
- Są to widowiskowe lody, które robimy na bieżąco. Nie musimy ich mrozić i przechowywać, a to pozwala na tworzenie pysznych deserów tylko z naturalnych składników - dodaje Krzysztof Polok z Colourfood.
Przed nami ostatni dzień Sweettargów w Katowicach. W planie m.in. warsztaty młodego przedsiębiorcy dla uczniów piekarnictwa i cukiernictwa. Podopieczni katowickiego Domu Aniołów Stróżów spróbują też pobić rekord Polski na największą liczbę udekorowanych babeczek wielkanocnych. Ostatni dzień imprezy rozpocznie się w poniedziałek 27 marca o 9.00 i potrwa do 15.00.
Posłuchaj materiału: