Chodzi o pakowane po 10 sztuk jaja z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego przy ul. Cieszyńskiej 89, 43-419 Zamarski. Jak podaje PAP, po przeprowadzeniu badań przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella na powierzchni skorupek jaj. Dokładnie chodzi o produkt – "Jaja na śniadanie" AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. z datą spożycia - 08.05.2021 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301.
Główny Inspektorat Sanitarny podał, że Inspekcja Weterynaryjna poinformowała również, że po analizie ryzyka jaja świeże kl. L i M od tego producenta pakowane po 30 szt., z tą samą datą minimalnej trwałości, również zostały zakwalifikowane do wycofania z rynku.
Chodzi o produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt. z datą ważności 8.05.202 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301, a także o Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt. z datą ważności 8.05.202 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301
Hurtownia w której pobrano próbki do badań poinformowała odbiorców kwestionowanych jaj o konieczności wycofania ich z obrotu. Część dostawy została zwrócona do producenta.
Poinformowany o sprawie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Cieszynie przeprowadził kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii jaj, w tym dróg dystrybucji, a producent podjął działania związane z wycofaniem jaj od odbiorców i przekazaniem ich do utylizacji.