Najlepsze browary rzemieślnicze w katowickim Szybie Wilson. Trwa Silesia Beer Fest [GALERIA]

2017-03-26 16:21

W piątek w Szybie Wilson w Katowicach rozpoczęło się prawdziwe święto miłośników dobrego piwa. To już trzecia edycja Silesia Beer Fest, która otwiera sezon piwnych festiwali w naszym kraju. 

Ze swoimi wyrobami do Katowic przyjechało ponad 30 wystawców. W Szybie Wilson znalazły się najlepsze polskie browary rzemieślnicze i multitapy. Oprócz znanych i lubianych kraftów wystawcy przygotowali też piwne premiery.

Jednak Silesia Beer Fest to nie tylko picie piwa, ale i pogłębianie swojej wiedzy na temat browarów rzemieślniczych, rodzajów piwa i całej związanej z tym kultury. Dlatego organizatorzy zaprosili piwnych blogerów, barmanów z multitapów i piwnych podróżników.

Wiele osób nie widzi różnicy pomiędzy ogólnodostępnym piwem koncernowym, a kraftem. Jednak jak tłumaczy bloger Chmielobrody różnica jest ogromna - piwo koncernowe warzy się krótko, więc kiedy trafia do klienta jest po prostu nieskończone. Natomiast piwo kraftowe to wyrób rzemieślniczy, w który piwowar wkłada całe swoje serce.

Wybór piw kraftowych jest o wiele większy niż w przypadku piw koncernowych. Dlatego pierwszy kontakt z browarami rzemieślniczymi nie zawsze jest kolorowy. Często zdarza się, że sięgamy po piwo, które jest zbyt mocne, zbyt gorzkie lub ma bardzo intensywny smak.

- Burza aromatów, która nagle dostarcza nam niesamowitą ilość wrażeń, do której nie jesteśmy przyzwyczajeni może spowodować, że nie będzie to miłość od pierwszego łyka. Ale z czasem próbujemy nowych smaków i możemy się zakochać w prawdziwym, kraftowym piwie - dodaje Chmielobrody.

Przygoda z browarami rzemieślniczymi dla wielu zaczyna się przypadkiem. Wzrok przyciągnęła ciekawa kolorowa etykieta lub w barze nie ma koncernowego piwa.

- Po raz pierwszy spróbowałem takiego piwa kilka lat temu i byłem zaskoczony smakiem. Później zacząłem szukać informacji i wciągnąłem się w całą kulturę picia piwa - mówi Darek

- Tzw "piwa koncernowe" wszystkie smakują tak samo, głównie gazem, metalem i odrobiną słodu. Piwa craftowe zawsze mają bardzo bogaty bukiet smakowy, od mocnych ciężkich, kawowo-czekoladowych stoutów do lekkich, bananowo-owocowych pszeniczniaków. Poza tym, każde piwo craftowe, nawet w tym samym stylu ale z innego browaru, smakuje inaczej - mówi Igor

Wielu koneserów piwa odwiedza festiwal przede wszystkim ze względu na premiery.

- Festiwale mają to do siebie, że zawsze obfitują w premiery nowych piw, w tym roku np. udało mi się spróbować fenomenalnego piwa w stylu Vermont India Pale Ale - dodaje Igor

Silesia Beer Fest w katowickim Szybie Wilson potrwa do 18. 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki