Restauracje znowu OTWARTE! Poczujemy się jak w klasie szkolnej. Koronawirus na Śląsku

2020-05-18 8:13

Pojedyncze stoliki ustawione w dużych odstępach od siebie, z zaledwie jednym przysuniętym krzesłem - taki widok można zastać między innymi w Galerii Katowickiej na piętrze z gastronomią. Ale poczucie przebywania w klasie szkolnej być może będzie nam towarzyszyć przez dłuższy czas podczas wizyty w restauracji. Od 18 maja rząd luzuje kolejne obostrzenia wprowadzone w okresie epidemii koronawirusa. Trzeba jednak przestrzegać wielu nowych zasadach. Sprawdźcie, jakich!

Od poniedziałku, 18 maja, polski rząd znosi kolejne obostrzenia wprowadzone na czas koronawirusa. Ponownie otwarte zostaną punkty gastronomiczne, ale również salony fryzjerskie i kosmetyczne. W tych miejscach jednocześnie wprowadzone zostaną nowe zasady, których będziemy musieli przestrzegać. W przypadku restauracji jest ich dosyć sporo.

Koronawirus na Śląsku. W restauracji jak w klasie szkolnej

W Galerii Katowickiej na piętrze z gastronomią zastaliśmy taki widok: małe stoliki, oddalone od siebie, z pojedynczymi krzesłami. Można poczuć się jak w klasie szkolnej. To coś, do czego trzeba się przyzwyczaić, bowiem może potrwać dłużej niż sądzimy.

Jakich jeszcze zasad trzeba przestrzegać?

Klient może zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej). Co ważne, gość będzie mógł zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.

- Pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom. Zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż - mówią przedstawiciele rządu.

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.
Górnik ze Śląska szczerze o sytuacji w kopalniach

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki