Kalendarz to podsumowanie zabawy, która w Rudzie Śląskiej była prowadzona przez cały rok. To wyjątkowa publikacja, składająca się z przepisów nadesłanych przez samych mieszkańców. Co miesiąc najlepsze propozycje były nagradzane i to właśnie one są prezentowane w kalendarzu.
Polecany artykuł:
- Wybór był trudny, ale kierowałem się nie tylko przepisami, ale i podejściem do samego gotowania. Czy ktoś czerpie z tego radość. Teraz mamy trendy kulinarne, że najważniejsze są prostota i zdrowie, a już od samego kucharza zależy jak to poda - mówi Michał Kaczmarczyk szef kuchni.
Pan Bernard Śmigała, jeden z uczestników konkursu swój przepis podał np. w formie wiersza.
- Kup u masarza funt siekanego, pomiel łowiynzie z niedzielnyj zupy, żółtko, cebula, dodej do tego i z mokrom żymłom wymiyszej do kupy.
Z uczestnikami konkursu rozmawiała nasza reporterka Jolanta Skwaradowska