Śląskie potrawy wigilijne, ale nie tylko [ZDJĘCIA]

2017-12-21 17:44

Czego nie może zabraknąć na prawdziwym śląskim stole wigilijnym? Pewnie każda gospodyni domowa ma swoją listę potraw. Bo śląska kuchnia nie tylko różni się od polskiej, ale ma także swoje regionalizmy. 

Jedni jedzą rybną, drudzy siemieniotkę, obie są prawdziwie śląskie, jednak trudno gotować kilka zup na jedną wieczerzę, dlatego właściwie w każdym domu wykształciła się własna tradycja.

Podobnie jest z innymi potrawami śląskiej kuchni. Coraz więcej osób łamie też żelazną tradycję i sięga m.in. po pierogi czy barszcz z uszkami. Wszak rdzennie śląskich rodzin jest coraz mniej, bo synowa z Krakowa, albo zięć z Warszawy. A przecież trzeba zaspokoić gusta wszystkich gości. Zobaczcie zatem czego nie może zabraknąć na śląskim stole na wigilię, a co jeszcze na niego trafia z innych regionów Polski. 

Zobacz też: Wigilia i Boże Narodzenie 2017: Gdzie będzie można zrobić zakupy? [LISTA OTWARTYCH SKLEPÓW, GODZINY]

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki