Bąblowica – czym jest i jak można się nią zarazić?
Bąblowica to groźna i trudna do wykrycia choroba. Możemy się nią zarazić m.in. poprzez spożycie nieumytych, leśnych owoców. Jak to działa? Przyczyną choroby jest bąblowiec – groźny pasożyt. Jaja tego tasiemca uwalniane są z kałem zakażonych m.in. psów i lisów. Co za tym idzie, razem z zakażonym kałem na runo leśne trafia śmiertelnie niebezpieczny pasożyt.
Do zarażenia chorobą dochodzi w wyniku połknięcia jaj bąblowca. Do tej sytuacji można doprowadzić zarówno przez bliski kontakt z zarażonymi zwierzętami, ale także przeniesienie jaj do ust za pomocą brudnych rąk, jak i spożycie skażonej jajami żywności lub wody.
Bąblowica może doprowadzić do śmierci
Bąblowiec to bardzo groźny i agresywny pasożyt. Jego larwy osadzają się w najważniejszych częściach ciała człowieka – w wątrobie, nerkach, płucach, mózgu. Wokół zagnieżdżonych larw tworzy się torbiel, który wraz z powiększaniem się, zaczyna naciskać na inne tkanki. Torbiel może nie dawać o sobie znać nawet 15 lat, jednak jego nagłe pęknięcie może zakończyć się śmiercią.
Jak uniknąć zakażenia bąblowicą?
Podstawą jest przestrzeganie zasad higieny, a przede wszystkim mycie rąk, a także owoców i warzyw. Owoce leśne należy przed jedzeniem umyć pod strumieniem ciepłej wody.
Osoby, które mają bezpośredni kontakt z potencjalnie zakażonymi zwierzętami powinny używać rękawic ochronnych. Po każdej wycieczce do lasu czy po grzybobraniu należy dokładnie umyć ręce!
Więcej na temat bąblowicy przeczytacie tutaj.