Sushi przywędrowało z Japonii i od razu podbiło serca i podniebienia Polaków. Kolorowe krążki z różnymi dodatkami, jak owoce morza, nori, grzyby, warzywa czy tofu, nie tylko wyglądają apetycznie, ale i smakują nieziemsko. Kto raz spróbuje sushi, już zawsze będzie po nie wracał.
>>> Gdzie plażować w woj. śląskim? W tych miejscach najlepiej łapać słońce [MIEJSCA]
Przygotowywanie sushi to prawdziwa sztuka, której powstawanie możemy podziwiać bezpośrednio przed jedzeniem. Zgodnie z japońską tradycją sushi przygotowywane jest na oczach gości. Możemy je jeść palcami lub pałeczkami, maczając w sosie sojowym lub japońskim wasabi - tylko dla odważnych.
Gdzie zjemy najlepsze sushi na Śląsku? Szczegóły w galerii!
Czytaj także: Życie kulturalne na Śląsku - tak wyglądało ponad 80 lat temu! Ale była zabawa! [ZDJĘCIA ARCHIWALNE]