Tłusty Czwartek - co to za święto?
Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem - rozpoczyna również ostatni tydzień karnawału. Przypada na 52 dni przed Wielkanocą, dlatego jest to "święto" ruchome. Wywodzi się z pogańskich tradycji. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Często zapijano je sporymi ilościami alkoholu. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.
Polecany artykuł:
W naszej Ojczyźnie zwyczaj jedzenia słodkich pączków przyjął się dopiero w XVI wieku. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
Dlaczego pączek na Śląsku to "krepel"?
Słowo "krepel" pochodzi prawdopodobnie ze średniowiecza i oznacza smażone ciasto. Dopiero później słowo ewoluowało i w języku śląskim oznacza pączka. Ale nia jakiegoś niezwykłego - to musi być tradycyjny, z "marmoladom" posypane cukrem pudrem. Wikipedia wskazuje wprost - Krepel to pulchny, drożdżowy kołocz ze můnki pszynnyj we ksztołće źdźebko plaskatyj kugle. Nojczyńśćij filůngůma kreplůw sům kůnfitury, dżym abo uowoce, nale tyż likwor, puding, szlagzana lebo ańi kyjza. Oprócz pączków furorę robią także faworki, zwane chruścikami, czyli chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem.
>>> Mieszkaniec Katowic nagrał złodziei samochodów! Znów uderzyli w to samo miejsce [WIDEO, ZDJĘCIA]
>>> Katowice: To oni narysowali genitalia na figurze Chrystusa! Rozpoznajesz ich? [WIDEO]
ZOBACZ WIDEO: