Tych rzeczy nie wkładaj do mikrofalówki. NIGDY! To może skończyć się TRAGICZNIE
Jajka
Wśród jedzenia, którego nie należy podgrzewać w mikrofalówce, są jajka. Jeżeli wsadzisz jajka do mikrofalówki, surowe, lub ugotowane na twardo, to ich środek będzie bardzo gorący. Jednak para nie będzie miała ujścia i skorupka eksploduje.
więcej...
foto: Pixabay
Metal
Do mikrofalówki nie należy wkładać metalowych rzeczy. Dotyczy to także foli aluminiowej. Nawet mała ilość metalu może wywołać prądy wirowe, co doprowadzi do iskrzenia, a finalnie do pożaru.
więcej...
foto: Pixabay
Ostra papryczka
Nigdy nie podgrzewaj w mikrofalówce ostrej papryczki. Szczególnie suszonej. Pod wpływem mikrofal paruje kapsaicyna (składnik odpowiedzialny za ostrość papryczki). Gdy otworzysz drzwiczki mikrofalówki, trafi ona wprost do oczu, gardła i błon śluzowych podrażniając je.
więcej...
foto: Pixabay
Woda
Choć w mikrofalówce łatwo podgrzać napoje czy wodę, to pamiętaj, że surowa woda, choć będzie miała wysoką temperaturę, nie przejdzie procesu gotowania. Woda podgrzewana w mikrofalówce nie będzie wrzała.
więcej...
foto: Pixabay
Chleb
Lepiej nie podgrzewać i nie odświeżać chleba w mikrofalówce. Wystarczy kilka sekund w mikrofalówce, by pieczywo stało się suche i czerstwe.
więcej...
foto: Pixabay
Plastik
Choć wiele plastikowych pojemników można stosować do podgrzewania w mikrofalówce, to jeśli producent nie informuje o takiej możliwości, nie rób tego. Przedmioty z plastiku, które nie są przystosowane do podgrzewania w mikrofalówce, roztopią się.
więcej...
foto: Pixabay
Gąbka
Co prawda po podgrzaniu gąbki w mikrofalówce już przez 30 sekund zginą wszystkie żyjące w niej bakterie, to jednak lepiej zainwestować w nową gąbkę. Podgrzewanie gąbki w mikrofalówce wiąże się z bardzo nieprzyjemnym zapachem, którego ciężko się pozbyć.
więcej...
foto: Pixabay
Owoce
Podgrzewanie owoców w mikrofalówce to bardzo zły pomysł. Większość z nich wybuchnie, lub okropnie ubrudzi mikrofalówkę.