Wielki test majonezów! Sprawdź, co kryje się w słoiku i wybierz najlepszy
Majonez Kielecki - co kryje się w słoiku? Sprawdzamy skład i wystawiamy ocenę. Wybierz z nami najlepszy majonez
Majonez Kielecki Społem Kielce
kaloryczność: 631 kcal/100 ml
skład: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0 proc.).
Majonez Kielecki ma bardzo dobry skład, ostry ale zrównoważony smak. Sprawdza się w sałatkach i na kanapkach.
Subiektywna ocena redakcji: 9/10
Majonez Wielkopolski - co kryje się w słoiku? Sprawdzamy skład i wystawiamy ocenę. Wybierz z nami najlepszy majonez
Majonez Wielkopolski
kaloryczność: 684 kcal/100 ml
skład: olej rzepakowy rafinowany (80%), woda, żółtko jaja * (5,5%), ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, przeciwutleniacz: e -385, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: ekstrakt z papryki
* od kur z wolnego wybiegu
Majonez Wielkopolski w swoim składzie zawiera jeden z najpopularniejszych przeciwutleniaczy dodawanych do majonezów, czyli e -385. To sól wapniowo-disodowa EDTA. Dodana do żywności zwiększa trwałość, utrzymuje klarowność produktu, zapobiega utracie zapachu, stabilizuje barwniki, zapobiega zmianom koloru i jełczeniu tłuszczów. E385 spożywany w ilościach dodawanych do żywności jest uważany za nieszkodliwy. Jego nadmierne spożywanie może powodować m.in.: wymioty, biegunkę, skurcze mięśni brzucha, zaburzenia wydalania moczu i wystąpienie krwi w moczu.
Pomijając e-365 w składzie, majonez Wielkopolski smakuje bardzo przyjemnie. Jest ostry i kremowy.
Subiektywna ocena redakcji: 8/10
Majonez Pudliszki - co kryje się w słoiku? Sprawdzamy skład i wystawiamy ocenę. Wybierz z nami najlepszy majonez
Majonez Pudliszki
kaloryczność: 736 kcal/100 g
skład: olej rzepakowy 78 proc., żółtko jaja* 6,6 proc., woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, gorczyca, przeciwutleniacz ( sól wapniowo-disodowa EDTA), kurkuma
*Z chowu na wolnym wybiegu
Majonez Pudliszki jest gęsty i kremowy ale w smaku raczej łagodny. Sprawdzi się na kanapkach zamiast masła. Duży plus za użycie jaj od kur z wolnego wybiegu. Minus za używanie EDTA*
Subiektywna ocena redakcji: 6/10
* EDTA czyli e -385. To sól wapniowo-disodowa. Dodana do żywności zwiększa trwałość, utrzymuje klarowność produktu, zapobiega utracie zapachu, stabilizuje barwniki, zapobiega zmianom koloru i jełczeniu tłuszczów. E385 spożywany w ilościach dodawanych do żywności jest uważany za nieszkodliwy. Jego nadmierne spożywanie może powodować m.in.: wymioty, biegunkę, skurcze mięśni brzucha, zaburzenia wydalania moczu i wystąpienie krwi w moczu.
Majonez Roleskiego - co kryje się w słoiku? Sprawdzamy skład i wystawiamy ocenę. Wybierz z nami najlepszy majonez
Majonez Roleskiego
kaloryczność: 712 kcal/100 g
skład: olej rzepakowy (75%), woda, żółtko jaja kurzego (6,5%), miód wielokwiatowy (4%), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), ocet winny biały, sól himalajska, koncentrat soku z cytryny, aromat naturalny, aromaty, przeciwutleniacz: sól wapniowo-disodowa EDTA *.
Majonez Roleskiego ma bardzo przyjemny skład jednak nie czuć słodyczy miodu użytego do produkcji. Sos jest raczej rzadki i kwaśny ale sprawdzi się w sałatce.
Subiektywna ocena redakcji: 6/10
* EDTA czyli e -385. To sól wapniowo-disodowa. Dodana do żywności zwiększa trwałość, utrzymuje klarowność produktu, zapobiega utracie zapachu, stabilizuje barwniki, zapobiega zmianom koloru i jełczeniu tłuszczów. E385 spożywany w ilościach dodawanych do żywności jest uważany za nieszkodliwy. Jego nadmierne spożywanie może powodować m.in.: wymioty, biegunkę, skurcze mięśni brzucha, zaburzenia wydalania moczu i wystąpienie krwi w moczu.
Majonez Hellmann's - co kryje się w sł0iku? Sprawdzamy skład i wystawiamy ocenę. Wybierz z nami najlepszy majonez
Majonez Hellmann’s Original
kaloryczność: 671 kcal/100 ml
skład: olej rzepakowy, woda, ocet, cukier, żółtko jaja kurzego (3 proc.)*, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, aromaty, przyprawy,), sól, aromat, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (karoteny)
*jaja kur z wolnego wybiegu
Majonez Hellmann’s Original jest kremowy i gęsty. Słony i bardzo octowy. Plus za jaja z wolnego wybiegu w składzie, minus za EDTA*.
Subiektywna ocena redakcji: 5/10
* EDTA czyli e -385. To sól wapniowo-disodowa. Dodana do żywności zwiększa trwałość, utrzymuje klarowność produktu, zapobiega utracie zapachu, stabilizuje barwniki, zapobiega zmianom koloru i jełczeniu tłuszczów. E385 spożywany w ilościach dodawanych do żywności jest uważany za nieszkodliwy. Jego nadmierne spożywanie może powodować m.in.: wymioty, biegunkę, skurcze mięśni brzucha, zaburzenia wydalania moczu i wystąpienie krwi w moczu.
Majonez Motyl - co kryje się w słoiku? Sprawdzamy skład i wystawiamy ocenę. Wybierz z nami najlepszy majonez
Majonez Motyl
kaloryczność: 659 kcal/100 ml
Skład:olej rzepakowy, woda, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, sól), cukier, żółtko jaj kurzych w proszku (3,5%), ocet spirytusowy, sól, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa *), skrobia modyfikowana kukurydziana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas winowy), przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA **), barwnik (karoteny)
Majonez bardzo przyjemny w smaku. Odpowiednio kwaśny, słony i dość kremowy ale skład pozostawia wiele do życzenia.
Subiektywna opinia redakcji: 5/10
*Guma ksantanowa - E415 - wielocukier uzyskiwany w wyniku fermentacji cukrów, przede wszystkim pochodzących z kukurydzy, ale także pszenicy czy soi. Może powodować alergie u osób uczulonych na produkt, z którego powstaje, czyli kukurydzę, pszenicę czy soję. Nie jest niebezpieczna dla zdrowia. Dostarcza sporo błonnika dlatego może powodować wzdęcia.
** EDTA czyli e -385. To sól wapniowo-disodowa. Dodana do żywności zwiększa trwałość, utrzymuje klarowność produktu, zapobiega utracie zapachu, stabilizuje barwniki, zapobiega zmianom koloru i jełczeniu tłuszczów. E385 spożywany w ilościach dodawanych do żywności jest uważany za nieszkodliwy. Jego nadmierne spożywanie może powodować m.in.: wymioty, biegunkę, skurcze mięśni brzucha, zaburzenia wydalania moczu i wystąpienie krwi w moczu.
Majonez Białuty - co kryje się w słoiku? Sprawdzamy skład i wystawiamy ocenę. Wybierz z nami najlepszy majonez
Majonez Białuty
kaloryczność: 694 kcal/100 g
skład: olej rzepakowy, musztarda (ocet spirytusowy, woda, cukier, gorczyca, sól, kwas cytrynowy, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych*.
* świeże, od kur z wolnego wybiegu
Majonez Białuty ma bardzo dobry skład. Duży plus za świeże jaja od kur z wolnego wybiegu, można byłoby się zastanowić nad zamianą kwasu cytrynowego na sok z cytryny. Ale można byłoby sobie także ten składnik darować. To majonez dla tych, którzy lubią kwaśny smak. Sprawdzi się w sałatce ziemniaczanej.
Subiektywna ocena redakcji: 7/10
Majonez Ocetix/Pomorski extra - co kryje się w słoiku? Sprawdzamy skład i wystawiamy ocenę. Wybierz z nami najlepszy majonez
Majonez Pomorski Extra/ Ocetix
kaloryczność: 744 kcal/100 g
skład: olej roślinny rzepakowy, żółtko jaj (6%), woda, cukier, ocet spirytusowy, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól ), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: e -385*
Majonez Pomorski Extra w smaku przypomina Kielecki. Chociaż jest bardziej wyrazisty i kremowy. Minus za skład.
Subiektywna ocena redakcji: 8/10
* EDTA czyli e -385. To sól wapniowo-disodowa. Dodana do żywności zwiększa trwałość, utrzymuje klarowność produktu, zapobiega utracie zapachu, stabilizuje barwniki, zapobiega zmianom koloru i jełczeniu tłuszczów. E385 spożywany w ilościach dodawanych do żywności jest uważany za nieszkodliwy. Jego nadmierne spożywanie może powodować m.in.: wymioty, biegunkę, skurcze mięśni brzucha, zaburzenia wydalania moczu i wystąpienie krwi w moczu.
Majonez Kętrzyński - co kryje się w słoiku? Sprawdzamy skład i wystawiamy ocenę. Wybierz z nami najlepszy majonez
Majonez Kętrzyński
kaloryczność: 631kcal/100 g
skład: olej rzepakowy 65%, woda, musztarda (ocet spirytusowy, woda, mączka z gorczycy, sól, ekstrakt przypraw), żółtka jaj 6%, cukier, substancje zagęszczające: guma guar *, guma ksantanowa **
Majonez Kętrzyński ma wyraźny kwaśny smak ale nie uderza nim po nozdrzach. Przyjemny i kremowy.
Subiektywna opinia redakcji: 6/10
* Guma guar - E412 - pozyskuje się ją z bielma ziaren rośliny Cyamopsis tetragonoloba. Jest naturalnie występującą substancją, zbudowaną przede wszystkim z węglowodanów (polisacharydów). Ze względu na to, że guma guar to błonnik rozpuszczalny, czyli substancja regulująca rytm wypróżnień, znajduje się w środkach zapobiegających zaparciom.
**Guma ksantanowa - E415 - wielocukier uzyskiwany w wyniku fermentacji cukrów, przede wszystkim pochodzących z kukurydzy, ale także pszenicy czy soi. Może powodować alergie u osób uczulonych na produkt, z którego powstaje, czyli kukurydzę, pszenicę czy soję. Nie jest niebezpieczna dla zdrowia. Dostarcza sporo błonnika dlatego może powodować wzdęcia.
Majonez Dekoracyjny Winiary - co kryje się w słoiku? Sprawdzamy skład i wystawiamy ocenę. Wybierz z nami najlepszy majonez
Majonez Winiary Dekoracyjny
kaloryczność: 704 kcal/100 ml
skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0 proc., ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385*), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
Dominujący kwaśny smak. Kremowa konsystencja i mało smaczne EDTA w składzie.
Subiektywna ocena redakcji: 5/10
* EDTA czyli e -385. To sól wapniowo-disodowa. Dodana do żywności zwiększa trwałość, utrzymuje klarowność produktu, zapobiega utracie zapachu, stabilizuje barwniki, zapobiega zmianom koloru i jełczeniu tłuszczów. E385 spożywany w ilościach dodawanych do żywności jest uważany za nieszkodliwy. Jego nadmierne spożywanie może powodować m.in.: wymioty, biegunkę, skurcze mięśni brzucha, zaburzenia wydalania moczu i wystąpienie krwi w moczu.