Wielkanoc jest zwiastunką wiosny, a z nią związane są rytuały, które dają nadzieję na nowe, lepsze życie. Dlatego tradycje i przesądy tych świąt krążą wokół zdrowia, miłości i szczęścia. Na Kaszubach już w Niedzielę Palmową trzeba było pamiętać, by z poświęconej palmy nie zgubić żadnej bazi, bo ściągało się nieszczęście. „Bazie kotki” z poświęconej palemki miały być także lekiem na ból gardła (więcej o świątecznych zwyczajach w Polsce piszemy tutaj). Jednak ci, którzy marzą o zdrowiu i szczęściu nie powinni zapominać o bukszpanie.
Bukszpan na Wielkanoc. Przyciągniesz bogactwo o jakim każdy marzy
Śniadanie wielkanocne to najważniejszy kulinarny punkt świąt. Nie może zabraknąć na nim poświęconych pokarmów takich jak chleb, który jest symbolem Ciała Chrystusa, czy jajka będącego odnośnikiem odradzającego się życia. Nie wolno zapominać także o soli, chrzanie czy słodkiej babce. Jednak oprócz pożywienia na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć także bukszpanu. Ta roślina jest symbolem nieśmiertelności. Nasi przodkowie wierzyli, że palmy zrobione z bukszpanu, przewiązane czerwoną wstążką ochronią dom przed złem. Gałązkami bukszpanu dekorowano także stoły, co miało zapewnić obfitość i zdrowie. Trzeba jednak pamiętać, że roślina jest trująca i pod żadnym pozorem nie wolno jej zjadać. Jednak, żeby przyciągnąć bogactwo i zapewnić sobie zdrowie, warto położyć gałązkę bukszpanu na stole, a po skończonym śniadaniu zerwać listek i nosić w portfelu tak, jak łuskę z wigilijnego karpia.
ZOBACZ TEŻ: Jak łatwo obrać jajko? Bajecznie prostoty sposób, który ułatwi przygotowania do świąt