Hipokrates nazwał pokrzywę królową wszystkich ziół. Przez wieki używano jej do leczenia reumatyzmu, bólu zęba, niestrawności i poprawiania urody. Pokrzywa miała też właściwości magiczne. Słowianie używali jej do ochrony przed burzą, rusałkami i czarownicami, które kradły mleko. Jednak była też pokrzywa rośliną diabelską. Jak opisuje Krystyna Szcześniak w książce „Świat zamów światem roślin na pograniczu wschodniej i zachodniej Słowiańszczyzny”, w pokrzywę zamieniali się grzesznicy. Ziele wyrastało także w miejscu śmierci przeklętych. Ludzie parząc się pokrzywą klęli, a co za tym idzie – grzeszyli.
Magiczne właściwości pokrzywy majowej. Poprawia urodę i płodność
Pokrzywa majowa była uznawana za ziele o największej mocy. Wczesną wiosną Słowianie pili napar z ziela, by zregenerować się po zimie. Specjalnym naparem dziewczęta płukały włosy, by rosły zdrowe i gęste. Pokrzywa służyła także do wiosennych obrzędów płodności. Młode kobiety wystawiały ręce do smagania pokrzywą przez dojrzałą kobietę. Pokrzywa była także uważana za afrodyzjak. W książce „Świat zamów światem roślin na pograniczu wschodniej i zachodniej Słowiańszczyzny” znajdziemy informacje, że na Bałkanach, w dzień św. Jerzego dziewczęta uderzały pokrzywami te z nich, które dojrzały już do zaślubin. Rytuał miał rozpalić w nich krew i zachęcić do znalezienia męża.
Pokrzywa. Zaczarowana roślina z baśni Andersena. Chroni przed złem i leczy duszę
Pokrzywa była ważnym sprzymierzeńcem w walce ze złem. Nasi przodkowie wierzyli, że chroni przed burzą i urokami. Wieńce z ziela wieszano nad drzwiami, by piorun nie trafił w domostwo. Pęki pokrzywy wieszano w chlewach dla zabezpieczenia trzody przed czarownikami. Z racji tego, że wierzono, iż czarownice podkrają krowie mleko, obsiewano oborę makiem i pokrzywą. Wszak zanim taka dostała się do środka musiała najpierw pozbierać mak i poparzyć ręce pokrzywą. To było działanie na czas, panowało bowiem przekonanie, że zanim czarownica się ze wszystkim upora, kur zdąży zapiać i zła nie może już szkodzić. Pokrzywa służyła także do produkcji ubrań. Utkane z niej tkaniny miały chronić przed podejmowaniem złych decyzji. Ubrania z pokrzyw zabezpieczały także przed złymi mocami i zdejmowały zły czar. O czym przypomina baśń „Dzikie Łabędzie” CH. H. Andersena, w której Eliza tka koszule z pokrzyw dla swoich braci zamienionych w łabędzie. Była w końcu pokrzywa uważana za roślinę łączącą świat boski i diabelski. Używano jej do medytacji i oczyszczania duszy.
Pokrzywa magiczny chwast, z którego zrobisz pyszną zupę
Magiczne właściwości pokrzywy polegały nie tylko na ochronie przed złem, ale także na ratowaniu zdrowia. Najczęściej stosowano ją w formie nalewek, naparów i wywarów. Leczono nimi ból zęba, niestrawność, a nawet ukoszenia żmij. Także dziś pokrzywa ma wiele zastosowań medycznych. Herbaty i wyciągi są stosowane m.in. na obniżenia poziomu cholesterolu, chlorku sodu i mocznika oraz redukcji stanów zapalnych i łagodzenia bólu. Ziele jest pomocne w leczeniu infekcji dróg moczowych, a także do pozbycia się nadmiaru wody w organizmie. Pokrzywa jest wykorzystana także w przemyśle kosmetycznym. Jednak, jak każde zioło, trzeba ją stosować z umiarem. Choć przez wielu nazywana jest chwastem, to ma też swoje zastosowanie w kuchni. Można z niej uwarzyć pożywną i pyszną zupę podobną do szczawiówki. Młode listki będą także znakomite do sałatek, a także makaronu z pomidorami.
ZOBACZ TEŻ: Czarodziejska roślina z kuchni. Odpędza pecha i przyciąga szczęście. Poznaj magiczną moc liści laurowych